Veertien uur per dag tussen de oliebollen
Werkdagen van veertien uur zijn voor bakker Henrik Wullems (32) eerder regel dan uitzondering deze maand. „Van tevoren denken we: hoe gaan we het dit jaar weer doen?”
Sinds vierenhalf jaar is Wullems eigenaar van brood- en banketbakkerij De Ambachterij in Schoonrewoerd. Met zijn vrouw Joanne en hun drie kinderen –de vierde is op komst– woont hij naast de bakkerij. Dat is in de winterperiode maar goed ook, vertelt hij, anders zou hij zijn gezin helemaal weinig zien. „Ik kan altijd even binnenlopen.”
„Van de maand december moeten we het hebben”, vertelt Wullems. Deze maand gaan zeker vier keer zoveel producten over de toonbank als in andere maanden. Oliebollen verkoopt De Ambachterij het meest: naar verwachting ongeveer 15.000.
Het belangrijkste is de voorbereiding, legt de banketbakker uit. „We proberen het vaste assortiment bake-offproducten, zoals gevulde koeken en saucijzenbroodjes, al voor de hele maand op voorraad te hebben. Dan kunnen we ons richten op de specifieke decemberproducten zoals oliebollen en appelbeignets.” Daarnaast vindt hij het belangrijk dat de werkomgeving schoon en opgeruimd blijft. „Zo houden we het leuk en hebben we de minste stress.”
Opwarmadvies
Het meeste werk wordt gedaan door het vaste personeel. Dat maakt veel overuren. Wullems: „Als december nadert, denken we vaak: hoe gaan we het dit jaar weer doen? Maar als het zover is, genieten we ook wel weer van de extra gedrevenheid in het team.”
Het maken van de perfecte oliebol luistert nauw, legt de bakker uit. „Er zijn veel factoren. We houden bijvoorbeeld exacte tijden en temperaturen aan: een oliebol zit bij ons precies acht minuten in het vet.”
Dat oudjaarsdag dit jaar op zondag valt, heeft weinig gevolgen, denkt Wullems. „Klanten komen dan op zaterdag. Wel doen we dit jaar voor het eerst een opwarmadvies bij de oliebollen, zodat ze de volgende dag nog lekker zijn.”
Dit is de laatste aflevering in een vierdelige serie over decemberdrukte.