Buitenlandkerststal
Regering Italië wil kerststal op school

Scholen die weigeren een kerststal neer te zetten of Kerst te vieren, kunnen daar in Italië straks een boete voor krijgen. Tenminste, als het aan regeringspartij Fratelli d’Italia van premier Giorgia Meloni ligt.

Anne ter Releen Trouw
beeld
beeld

De vraag is hoe welkom Jozef en Maria zouden zijn in het moderne Italië, dat met premier Meloni aan het roer niet echt dol is op mensen op zoek naar onderdak.

Toch moet het kerstverhaal koste wat kost beschermd worden, vindt Meloni’s partij Fratelli d’Italia. De regeringspartij heeft deze week een wetsvoorstel ingediend waarmee het de viering van het traditionele kerstverhaal op scholen wil beschermen.

Winterfestival

Onder de wet zijn scholen verplicht mee te doen met de ambitieuze kerstplannen van ouders, scholieren of schoolbesturen. Ze mogen dus niet weigeren als iemand met een kerststal op de proppen komt, kerstliedjes wil zingen of op een andere manier het traditionele kerstverhaal in ere wil houden. Directeuren die het weigeren, kunnen zelfs een boete krijgen.

De wet moet voorkomen dat scholen hun kerstfestijn veranderen in een algemener „winterfestival”, aldus indiener Lavinia Mennuni, senator voor de partij.

Volgens Mennuni zijn de christelijke waarden en -feestdagen de „meest authentieke uiting van de identiteit van de Italianen”. Een winterfestijn, daarentegen, zou „geen enkele historische of culturele context” hebben met betrekking op de Italiaanse natie. „Het krijgt zo een puur hedonistische connotatie, gericht op consumentisme.”

De oppositie ziet het plan niet zitten. Riccardo Magi, van de linkse partij Meer Europa, merkte op dat „de Heilige Familie met Meloni aan het roer waarschijnlijk op de eerste hulp in Albanië terecht was gekomen”, doelend op het plan van de premier om bootmigranten daarheen te sturen.

Niet enthousiast

Ook schoolbesturen zijn niet enthousiast. „We moeten zeker onze tradities in ere houden, maar die in de wet vastleggen is onzinnig”, zei Attilio Fatta, voorzitter van de vereniging van schoolbesturen deze week. „Dit plan is alleen bedoeld om de aandacht van de Italianen af te leiden van de echte problemen van scholen en het land.”

Helemaal nieuw is het plan niet: in de provincie Trentino kwam bestuurder Maurizio Fugatti vijf jaar geleden ook al met het idee om kerststallen te verplichten op scholen. Dat plan kwam er niet doorheen. Ook nu is het nog de vraag of het wetsvoorstel echt wordt doorgevoerd. Het Italiaanse parlement moet er nog over stemmen.

Het is ook niet de eerste keer dat Fratelli d’Italia de christelijke cultuur per wet probeert te behouden. Deze zomer bereidde de partij een wet voor om islamitische gebedsruimtes buiten moskeeën te verbieden, net als ad hocgebedsruimtes in garages. Over dat plan is nog geen besluit genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Advent en Kerst

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer