Groningen viert 400–jarig jubileum Don Quichot
Groningen viert op 1 maart het 400–jarig jubileum van Don Quichot. Het boek, dat volgens velen de allereerste avonturenroman was, verscheen in 1605 van de hand van Miguel de Cervantes. Tijdens de feestelijke herdenking zal onder meer illustrator Félix Guérain een workshop illustreren geven.
Guérain was als illustrator betrokken bij de in 1997 uitgekomen nieuwe vertaling van Don Quichot. Behalve een workshop in het Stripmuseum verzorgt hij ook de inleiding op de feestdag.
Het Stripmuseum heeft voor het jubileumprogramma de handen ineengeslagen met het Groningse concertcentrum De Oosterpoort. Een duidelijke reden om het jubileum juist in Groningen te vieren, is er eigenlijk niet. De twee organisaties wilden er simpel aandacht aan besteden.
In De Oosterpoort wordt ’s avonds een lezing gegeven over de schrijver en zijn personages. Deze lezing wordt verzorgd door de librettist Barber van de Pol, die onder meer zelf een nieuwe vertaling van het boek maakte. Aansluitend is er een avondconcert van het Apollo ensemble met werken van de componisten Telemann en Boismortier, die ieder een opera schreven over de dolende ridder Quichot.
Don Quichot, de vernuftige edelman van La Mancha, gaat over de dolende, gekke ridder Quichot die samen met zijn zwaarlijvige schildknaap ten strijde trekt tegen de windmolens van La Mancha. Het boek was succesvol maar ook omstreden: in 1640 werd het boek door de inquisitie verboden vanwege een enkele zin die in het boek voorkwam. Zestien jaar eerder hadden de Spaanse overheersers in Portugal enkele passages in de ban gedaan. Overigens verscheen van Don Quichot ook een tweede deel, dat was in 1614.