Ook in hoger beroep levenslang voor moordmakelaar Iliass K.
Het gerechtshof van Amsterdam heeft Iliass K. vrijdag in hoger beroep conform de eis veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens het hof is bewezen dat de 36-jarige Amsterdammer een sleutelrol had bij drie liquidaties in 2014 en bij de voorbereiding van een poging tot moord. Vorig jaar legde de rechtbank K. ook al een levenslange gevangenisstraf op om zijn betrokkenheid bij het dodelijke geweld.
Het hof noemde K. de spil in een moordbende, die aanvankelijk onder leiding stond van de in mei 2014 doodgeschoten crimineel Gwenette Martha. De groep was verantwoordelijk voor de moord op Alex Gillis in Zaandam (februari 2014), de ‘vergismoord’ op de onschuldige huisvader Stefan Regalo Eggermont in Amsterdam (juli 2014) en de liquidatie van Massod Amin Hosseini in Amsterdam-Osdorp (september 2014).
De manier waarop en het gemak waarmee de groepering getuige de onderschepte communicatie over leven en dood meende te kunnen beschikken, waren „ontluisterend”, aldus het hof. „Macht, wraak en status waren kennelijk meer waard dan een mensenleven.” Het hof noemde de handelwijze van de groepering „weerzinwekkend” en „meedogenloos”. De rol van K. in het „huiveringwekkende geweld” was daarbij „dermate grensoverschrijdend, dat niet kan worden volstaan met de maximale tijdelijke gevangenisstraf”.
De organisatie waarvan K. deel uitmaakte, was professioneel en strak geleid en werkte planmatig een dodenlijst af, opgemaakt als gevolg van een conflict met een andere groep in de Amsterdamse onderwereld. In de uitspraak memoreerde het hof dat K. een sleutelrol vervulde in het doorgeven van moordopdrachten die van hogerhand kwamen, waarna „mensen beschikbaar waren voor het observeren van slachtoffers en het daadwerkelijk uitvoeren van liquidaties, waarbij werd gezorgd voor vuurwapens en gestolen vluchtauto’s”. De groepering kon daarbij verder beschikken over PGP-toestellen voor heimelijke communicatie.
K. werd in april 2018 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Gillis. In de in de afgelopen jaren steeds verder uitgedijde strafzaak stapte hij na zijn veroordeling in januari 2022 samen met vier veroordeelde medeverdachten naar het hof. Voor hun respectievelijke rollen in de criminele organisatie kregen zij in de beroepszaak celstraffen opgelegd uiteenlopend van twee jaar tot zeven jaar en negen maanden.