Recensie: Een knappe Schumann door jonge Nicolas van Poucke
Robert Schumann was in zijn muzikale uitingen het prototype van een romantische componist. Hij was als zoon van een boekhandelaar goed thuis in de literatuur van zijn tijd. De schrijver E.T.A. Hoffmann was voor zijn virtuoze en grillige ”Kreisleriana” opus 16 een inspiratiebron. In diens boekje over een dolgedraaide kapelmeester Kreisler en de nuchtere kater Murr herkende Schumann zijn eigen literaire creaties Eusebius en Florestan, die samen de Davidsbund vormden, strijdend tegen de Goliath van de gevestigde muzikale orde. Zij werden in Schumanns eigen muziektijdschrift opgevoerd als de nuchtere evenwichtige en de grillige en impulsieve kant van zijn eigen persoonlijkheid.
De ”Davidsbündler Tänze” opus 6 laten dat goed horen. Nicolas van Poucke, een jonge maar zeer volwassen musicus, weet er wel raad mee. Aan alles is te merken dat hij Schumann kent, en dat het romantische repertoire hem sowieso goed ligt. De dubbel-cd bevat naast deze twee werken ook minder bekende stukken: ”Gesänge der Frühe” opus 133 en Schumanns laatste werk, de ”Geistervariationen”. Ze dateren uit een voor Schumann moeilijke tijd, die zou uitlopen op een poging tot zelfdoding en opname in een kliniek.
Ondanks de soms dichte textuur van de muziek is bij Van Poucke elke noot hoorbaar, en laat hij goed uitkomen hoe de ‘lagen’ van de compositie zich onder elkaar verhouden. Heel knap!
De opname is ook ronduit schitterend. Wie Schumann wil leren kennen schaffe zich Van Poucke aan!
The Schumann Collection – Vol. 2, Nicolas van Poucke; TRPTK (TTK0107); 2-cd; € 21,-; bestellen: trptk.com