Buitenland
Steunbetuigingen voor Tsjechië na dodelijke schietpartij in Praag

Leiders van verschillende landen spreken hun steun uit aan Tsjechië na een dodelijke schietpartij op een universiteit in Praag. Onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en demissionair premier Mark Rutte hebben van zich laten horen.

ANP

Rutte zegt op berichtenplatform X dat zijn gedachten bij de slachtoffers en hun naasten zijn. De Franse president Emmanuel Macron verklaart solidair te zijn met alle getroffenen. Biden heeft ook zijn condoleances overgebracht. „De president en de first lady bidden voor de families die dierbaren hebben verloren en iedereen die getroffen is door de zinloze daad van geweld”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De Duitse bondskanselier laat weten „diep geschokt” te zijn en dat er wordt meegeleefd met de nabestaanden van de slachtoffers. „Wij delen hun verdriet en voelen hun pijn. In dit donkere uur staan ​​wij aan uw zijde en aan de zijde van het Tsjechische volk”, aldus Scholz in een bericht aan de Tsjechische premier Petr Fiala.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt eveneens geschokt te zijn. „Ik betuig mijn diepste medeleven aan de families van de slachtoffers en aan het hele Tsjechische volk. Wij staan ​​naast jullie en rouwen met jullie”, aldus Von der Leyen op X. Ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn condoleances overgebracht en wenst de gewonden een spoedig herstel toe.

Fiala schrijft op X dankbaar te zijn voor alle steunbetuigingen en condoleanceberichten. „Het is erg belangrijk voor ons in deze moeilijke tijd en we waarderen het enorm”. De schutter, een 24-jarige student, schoot voordat hij zelf overleed veertien mensen dood en verwondde 25 anderen. Onder de gewonden is ook een Nederlander. Er is volgens de Tsjechische premier „geen rechtvaardiging voor deze afschuwelijke daad”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer