Engelse antihaatwet lijkt er te komen
Het is steeds waarschijnlijker dat er in Groot-Brittannië zogenaamde antihaatwetgeving komt. De wet houdt een verbod in op zogenaamde haatzaaiende toespraken en uitingen (”hate speech”).
Dat meldt CNS-News op haar website. Religieuze en maatschappelijke groepen in Engeland zijn zeer verdeeld over de consequenties die deze wetgeving zal hebben. Ondanks de verzekering van de Labour-regering van premier Blair dat de zogenaamde antihaatwet slechts gebruik zal maken van bestaande legale middelen, zijn tegenstanders van de wet, zowel seculiere als religieuze groepen, bang dat de wet ook consequenties zal hebben voor de vrijheid van meningsuiting. De wet behelst een verbod op „woorden, gedrag of materiaal dat mogelijk gehoord of gezien wordt door een persoon bij wie het mogelijk kan leiden tot racistische of religieuze haat.”
Eerder zei de voormalige Britse minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett dat de wet geen invloed zal hebben op het religieuze debat in het land. Volgens Blunkett, die de wet afgelopen zomer introduceerde, zal de wet alleen effect hebben op extremisten die proberen haat te zaaien tegen moslims of juist niet-religieuzen.
Diverse groepen in de Britse samenleving, zoals de Muslim Council of Britain maar ook diverse rooms-katholieke en anglicaanse bisschoppen, hebben al hun steun betuigd aan de wet. Aan de andere kant is er een breed spectrum van religieuze en mensenrechtenorganisaties die zich fel tegen de wet verzetten. Zij vinden de tol die de wet zal eisen op het gebied van de vrijheid van meningsuiting te hoog.
Paul Cook, woordvoerder van de Barnabas Fund, een christelijke mensenrechtenorganisatie, vindt dat de garanties die de regering geeft dat de wet geen negatief effect op de vrijheid van meningsuiting zal hebben, waardeloos zijn zolang ze niet in de wet zelf worden opgenomen. „Het is naïef om te vertrouwen op dit soort toezeggingen zolang de regering niet in de wet zelf adequate beschermingen inbouwt”, aldus Cook.
Hoewel veel mensen de wetgeving zien als een middel om de angst voor allerlei verbale aanvallen onder de moslimsgemeenschap weg te nemen, zijn er ook moslims die vrezen dat de wet juist een tegengesteld effect zal hebben. „Ik denk niet dat de wet de moslims zal beschermen”, aldus Massud Shadjareh, voorzitter van een islamitische mensenrechtenorganisatie. „Ik denk dat de wet er komt onder het mom van bescherming van de moslimgemeenschap.”
Maandag moet er in het parlement over de wet gestemd worden. Daarna moet de House of Lords de wet nog goedkeuren. Vooral in dit laatste orgaan wordt veel tegenstand verwacht. Insiders verwachten dat het voorstel uiteindelijk niet voor de parlementsverkiezingen zal worden aangenomen.