Binnenland

„Utrecht overdrijft tippelzoneprobleem”

Utrecht is het grote aantal tippelaarsters in de stad meer dan zat. De overloop van de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moet stoppen, vindt Leefbaar Utrecht. De besturen van die steden reageren lakoniek. „Laat Utrecht zijn eigen broek ophouden.”

Herman Postema
10 February 2005 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Leefbaar Utrecht (LU), met veertien zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, stuurde vorige week een brief naar alle gemeenteraadsleden van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. „Wij pleiten ervoor dat de beheersing van de tippelzones niet per gemeente individueel wordt bekeken, maar voor de Randstad als geheel”, zegt V. Oldenborg, fractievoorzitter van LU.

In Utrecht is sinds 1986 de straatprostitutie gereguleerd op de Europalaan. Dat is de enig toegestane tippelzone in de stad. „Op die manier hebben we het probleem beheersbaar gemaakt. Er is een vaste groep prostituees. Bovendien is er medische en sociale zorg”, zegt Oldenborg.

De brief aan de raadsleden meldt: „Sinds vorig jaar hebben wij echter sterk het gevoel dat de problemen van uw steden bij ons over de spreekwoordelijke schutting worden gegooid. Sluiting van de tippelzones in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag leidt ertoe dat wij worden opgezadeld met uw problemen. En dat zo een goed functionerende oplossing, voor onze stad, door de instroom van de prostituees die u uw stad uitjaagt, ten onder dreigt te gaan.”

V. H. Reijkersz, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, ziet een gesprek over de kwestie met Utrecht niet zitten. „Dit is niet ons probleem. Laat Utrecht zijn eigen broek ophouden. Dit is niet iets wat de vier grote steden moeten oplossen. Waarom regelt de landelijke overheid dit niet? Ik wil best samen met Utrecht een brief schrijven aan de regering, maar onderling overleg heeft weinig zin.”

De tippelzone in Rotterdam aan de Keileweg gaat eind dit jaar dicht. De veertig tot vijftig prostituees die daar per dag komen, zullen worden opgevangen. Dat levert de stad al voldoende problemen op. Katendrecht, dat een groot aandeel in de opvang moet krijgen, ligt dwars. Reijkersz ziet de opvang daar ook niet zitten. „De domste plek om opvang te regelen, is in de stad. Dat moet je op het platteland doen.”

De fractievoorzitter van de VVD in Den Haag, S. Dekker, staat ook niet te trappelen om met Utrecht om de tafel te gaan. „De tippelzone in Den Haag aan de Waldorpstraat gaat rond september dicht. Tippelen levert daar de laatste jaren een onwenselijke en onhoudbare situatie op. Toen hebben we eerst de sluitingstijd beperkt. Utrecht zou ook zo’n besluit kunnen nemen. Als de oplossing van Leefbaar Utrecht inhoudt dat de tippelzone in Den Haag moet openblijven, is dat voor mij geen optie.”

Wel ziet hij mogelijkheden om met Utrecht te spreken over de termijn van sluiting. Utrecht heeft door een vergunningensysteem geregeld wie legaal mag tippelen aan de Europalaan. Den Haag wil hier niet aan. „Je moet het probleem de kop indrukken daar waar het optreedt”, zegt Dekker.

Het grootste probleem is volgens hem niet de prostitutie, maar de verslaving. „Wij willen de heroïnehoertjes uit het circuit halen.” Daar draait het volgens Reijkersz ook om. „De verslaving moet worden opgelost. De rijksoverheid geeft momenteel buitengewoon inefficiënt geld uit aan de verslavingszorg. Het probleem wordt ingedamd, maar niet opgelost.”

Milder reageert F. de Wolf, PvdA-gemeenteraadslid in Amsterdam. In zijn stad is de tippelzone aan de Theemsweg al dicht. „De G4 (de vier grote steden, HP) moeten op de hoogte zijn van de problemen in Utrecht”, erkent hij. „ Utrecht zal best een beetje last ondervinden vanuit Amsterdam, maar dan gaat het om minder dan tien vrouwen. Ik vraag me af waar de andere prostituees zijn gebleven. Utrecht moet het probleem niet overdrijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer