Kerk & religie

Christenen in Nepal bezorgd over staatsgreep

De Nepalese christenraad is bezorgd over de staatsgreep van de Nepalese koning Gyanendra Bir Birka Sha Dev. De koning ontbond onlangs de regering en heeft aangekondigd zelf het landsbestuur in handen te nemen.

Kerkredactie
10 February 2005 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Na deze bekendmaking kregen enkele politici in de hoofdstad Kathmandu huisarrest. Pantservoertuigen patrouilleerden in de binnenstad en vliegreizen naar het buitenland werden gestaakt. „Dit is een zware tegenvaller voor onze inzet voor meer vrede en democratie”, verklaarde Kali Bahadur Rokaya, voorzitter van de christenraad, tegenover het Duitse christelijke persbureau Idea. De christenraad is vorig jaar opgericht met het doel de vrijheid van godsdienst te bevorderen. Ook zet de raad zich in voor vrede en naleving van de mensenrechten in Nepal.

Christenen hebben het in Nepal moeilijk. Het hindoeïsme is de staatsreligie. Een overgang naar het christendom is verboden. Ongeveer 90 procent van de 24,3 miljoen Nepalesen is hindoe, 5 procent is boeddhist en 3 procent moslim. Het aantal christenen in Nepal wordt geschat op 500.000.

In Nepal vindt al acht jaar een burgeroorlog plaats. Maoïsten en militairen van de koning strijden om de macht in de Himalaya-bergstaat. Het conflict heeft tot op heden aan meer dan 12000 mensen het leven gekost. Beide partijen nemen het niet al te nauw met de mensenrechten. Regelmatig is er sprake van onderdrukking, plundering en moord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer