Proef met legale wiet in Breda en Tilburg
Wietrokers kunnen voor het eerst in Nederland legaal geteelde wiet kopen. Een eerste fase van het zogenoemde wietexperiment startte deze vrijdag in Tilburg en Breda.
Coffeeshops in beide steden mogen naast de cannabis van drie legale telers voorlopig ook de gedoogde producten blijven verkopen.
De coffeeshops mogen nu nog op vrijwillige basis meedoen. Volgens de gemeente Breda doen daar alle acht shops in de stad mee. In Tilburg gaat het om zes van de elf zaken.
Naar verwachting start tegen de zomer een landelijk experiment dat minimaal vier jaar duurt. Naast Tilburg en Breda nemen ook Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad deel aan het officiële wietexperiment. Daarnaast is het ook de bedoeling dat Amsterdam gaat meedoen.
De wietproef is al meerdere keren uitgesteld. Tijdens het experiment mogen de coffeeshops in de deelnemende gemeenten alleen nog de gereguleerde wiet verkopen. Zij hebben dan de keus uit tien telers.
Wiet wordt nu illegaal aan de achterdeur ingekocht door coffeeshops, met criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen tot gevolg. De verkoop aan klanten wordt gedoogd.
Cannabisteler
Als je wiet wilt legaliseren, komt daar een hoop bij kijken. Daar weet Bart Vollenberg alles van. Met zijn bedrijf Aardachtig is hij een van de drie cannabistelers die vanaf vrijdag legale wiet leveren aan coffeeshops in Tilburg en Breda. „Echt een heel groot moment.”
Het is vooral het op orde krijgen van de systemen om alles te kunnen verantwoorden en te registreren dat veel tijd en aandacht vergt, laat Vollenberg weten.
Een van de zaken waar hij tegenaan liep, was het verkrijgen van een bankrekening. „Dat duurde 2,5 jaar.” Banken waren nogal terughoudend.
Vollenberg denkt dat de consument ook wel iets meer wil betalen voor wiet die 100 procent ‘schoon’ is. Hij betaalt voor zijn stroom, in tegenstelling tot illegale telers. „Want die stelen doorgaans elektriciteit.”
Vollenberg hoopt dat de legale markt straks richting „normale tuinbouw” beweegt. Een eerste stap heeft hij daarin al gezet door zijn bedrijf aan te melden bij LTO, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders. „Ik werd er met open armen ontvangen”, zegt Vollenberg lachend. Daarmee is Aardachtig volgens hem de eerste cannabisteler binnen de LTO.