Omstreden VVD-motie spreidingswet is afgezwakt
De omstreden VVD-motie over de spreidingswet voor asielzoekers is afgezwakt. De oproep aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel niet te behandelen, is uit de motie geschrapt. In de motie, die mede is ingediend door PVV, NSC en BBB, staat nu alleen nog dat zij de wens uitspreken dat „voor de duur van de formatie een pas op de plaats met de spreidingswet” wordt gemaakt.
De Tweede Kamer stemt later donderdag nog over de motie. De stemming zou aanvankelijk hoofdelijk gebeuren, op verzoek van de Partij voor de Dieren, maar omdat de motie volgens de partij tamelijk nietszeggend is geworden, is dat niet meer nodig. Nu is de stemming per fractie.
De eerste versie van de motie werd woensdag tijdens het debat over de verkiezingsuitslag ingediend door VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Die leidde tot grote commotie in de Tweede Kamer. Voorstanders van het wetsvoorstel zoals GroenLinks-PvdA, D66, CDA willen juist graag dat de spreidingswet wordt behandeld en erdoor komt, omdat het moet leiden tot een betere spreiding van de opvang van asielzoekers over Nederland.
De VVD-fractie is tegen deze wet, omdat gemeenten uiteindelijk kunnen worden gedwongen om reguliere opvang te regelen. Ook vinden de liberalen dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, waar ook de andere drie partijen op aandringen. Na de verkiezingen hebben de vier rechtse partijen een meerderheid in de Tweede Kamer.
Demissionair premier Mark Rutte had de eerste motie al ontraden, zo liet hij woensdagavond nog aan de Tweede Kamer weten. Hij wees er daarbij op dat de senaat zelf zijn agenda bepaalt én dat het demissionaire kabinet voorstander is van de spreidingswet. Nota bene een VVD’er, staatssecretaris Eric van der Burg, is fervent voorstander van de spreidingswet. Van der Burg zit sinds de verkiezingen ook in de Tweede Kamer.
Dinsdag had de commissie immigratie en asiel van de Eerste Kamer afgesproken de spreidingswet op 16 januari plenair te behandelen en er een week later over te stemmen.