Europees Parlement stemt in met omstreden Ouderschapscertificaat
Het Europees Parlement stemde donderdag in met een rapport dat oproept om ouderschap te erkennen in alle EU-lidstaten. Het voorstel is omstreden omdat het draagmoederschap en homorechten zou promoten.
„Met deze verordening begeeft de EU zich op glad ijs”, waarschuwt SGP’er Bert-Jan Ruissen. Hij stelt dat de EU zich bemoeit met zaken die lidstaten aangaan. „Zo worden lidstaten gedwongen ouderschapsrelaties te erkennen die ze op grond van eigen afwegingen eigenlijk ongepast vinden, zoals bijvoorbeeld draagmoederschap.”
Het voorstel betreft een rapport dat de Europese Raad, waarin alle EU-lidstaten elkaar spreken, oproept om ouderschap in alle Europese lidstaten mogelijk maken. Middels zo’n certificaat moet het voor mensen eenvoudiger zijn om hun ouderschap te laten erkennen in het buitenland, is de gedachte.
Een ouder in één land is een ouder in alle landen, stelde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in 2020. Een meer conservatief land zou volgens critici met dit voorstel het ouderschap van een homokoppel moeten accepteren, omdat het in een meer liberale EU-lidstaat ook toegestaan is. Een kind van een homokoppel komt zo niet in de kou te staan, als de biologische ouder overlijdt, is de gedachte.
Ruissen diende samen met verscheidene andere Europarlementariërs diverse amendementen in om in het rapport draagmoederschap als praktijk af te wijzen. Deze voorstellen haalden echter geen meerderheid.
Kampen
Het Europees Parlement bleek woensdag tijdens het debat verdeeld in drie kampen. Rechtse partijen spraken hun vrees uit voor een gedwongen acceptatie van draagmoederschap en lhbt-rechten, terwijl linkse partijen dit voorstel juist omarmden omdat ze het zien als een steun in de rug voor zogeheten regenboogfamilies. Met name vanuit de Europese Volkspartij, het thuis van de christendemocraten, kwam kritiek op zowel links als rechts. Volgens de grootste fractie in het Parlement gaat het niet over deze thema’s en is dit enkel een juridische tekst die de rechten van het kind moet waarborgen.
De kans dat EU-lidstaten het voorstel in dit rapport daadwerkelijk overnemen, lijkt klein. Unanimiteit is een vereiste rondom dit grensoverschrijdende thema, en landen als Italië en Hongarije hebben al aangegeven dit voorstel niet te steunen.