Nederland en Zuid-Korea halen banden aan
De ‘chipalliantie’ tussen Nederland en Zuid-Korea is dinsdag bezegeld met een akkoord van zo’n 700 miljoen euro tussen chipmachinebouwer ASML en techbedrijf Samsung.
Dat gebeurde tijdens het eerste Zuid-Koreaanse staatsbezoek aan Nederland ooit. President Yoon Suk-yeol was met zijn echtgenote Kim Keon-hee twee dagen te gast bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die met hem meegingen naar het bedrijf in Veldhoven.
Daar werd Yoon als eerste buitenlandse staatshoofd ooit rondgeleid door de zogeheten ”cleanroom”, de streng beveiligde ruimte waar de machines van ASML worden geproduceerd. Ook de topmannen van Samsung en SK Hynix, een ander Zuid-Koreaans techconcern, waren aanwezig. Afgesproken werd dat er een nieuw onderzoekscentrum in Zuid-Korea wordt gebouwd, waar aan nieuwe technologie wordt gewerkt met de machines van ASML. Die worden gerekend tot de beste van de wereld en hebben dus een grote strategische waarde. Ook wordt er een academie opgericht, waardoor Zuid-Koreaanse studenten die zich willen specialiseren in chiptechnologie in Nederland onderwijs kunnen volgen.
Ook buiten deze sector zijn Nederland en Zuid-Korea de afgelopen jaren steeds belangrijker handelspartners geworden. Demissionair premier Mark Rutte zei woensdag dat er ook militair meer samengewerkt gaat worden.
Nederland en Zuid-Korea hebben ook allebei een lastige relatie met China. Aan de ene kant is het een belangrijke handelspartner, maar aan de andere kant zijn er zorgen over het politieke systeem van China en de invloed die Peking in het buitenland probeert te laten gelden. Daar komt voor Seoul nog bij dat China de belangrijkste bondgenoot is van Noord-Korea. ASML kreeg eerder te maken met druk vanuit de Verenigde Staten, die niet willen dat de meest geavanceerde chiptechnologie in handen valt van de Chinese krijgsmacht. Sindsdien exporteert het bedrijf uit Veldhoven hun meest hoogstaande apparatuur niet meer naar China.
Het staatsbezoek van Yoon begon dinsdagochtend met een welkomstceremonie met de koning en koningin bij het Paleis op de Dam, waarna de Marinierskapel de volksliederen van beide landen speelde. Daarna legde Yoon een krans bij het monument op de Dam. Na het bezoek aan ASML nodigde koning Willem-Alexander de Zuid-Koreaanse president uit voor een staatsbanket in Amsterdam, waarbij beide staatshoofden een toespraak hielden. Daar waren ook burgemeester Femke Halsema, D66-fractieleider Rob Jetten en harpspeelster Lavinia Meijer aanwezig. In 2014 brachten de koning en koningin eerder een staatsbezoek aan Zuid-Korea, destijds ook het eerste ooit.
Op de tweede dag van het staatsbezoek had Yoon na een bezoek aan de Staten-Generaal en het Binnenhof een onderhoud met Nederlandse veteranen van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). In het Paleis op de Dam overhandigde de president de veteranen een ‘Heldenuniform’ om hen te eren voor hun inzet.
Na het gesprek met veteranen vond nog een handelsforum plaats, waarop Nederlandse en Zuid-Koreaanse bedrijven met elkaar konden netwerken. Het staatsbezoek werd afgesloten met de zogeheten ”contraprestatie”, een voorstelling van traditionele Koreaanse muziek en dans.