Contract met bedrijf Zuid-Korea voor studie bouw kerncentrales
Het Rijk heeft het eerste contract getekend voor een haalbaarheidsstudie naar de bouw van nieuwe kerncentrales in Borssele. Het Zuid-Koreaanse bedrijf KHNP, een van de drie bedrijven die de kerncentrales willen bouwen, mag als eerste aan de slag met zo’n studie.
In januari starten de eerste technische haalbaarheidsonderzoeken naar de komst van twee nieuwe kerncentrales in Nederland. Deze worden uitgevoerd door de drie bedrijven die interesse hebben om ze te bouwen. Het eerste van de drie contracten is vandaag (woensdag) getekend met KHNP uit Zuid-Korea, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Volgens EZK volgen „binnenkort” de contracten met de andere twee gegadigden voor de bouw: de bedrijven Westinghouse uit de Verenigde Staten en EDF uit Frankrijk.
KHNP, Westinghouse en EDF hebben volgens EZK alledrie ervaring met het bouwen van de zogenaamde generatie III+ reactoren met een minimaal vermogen van duizend megawatt. De haalbaarheidsstudies zijn nodig om te bepalen of het technisch mogelijk en veilig is om nieuwe kerncentrales te bouwen op de voorkeurslocatie bij het Zeeuwse dorp Borssele, waar nu ook al een kerncentrale staat.
De studies worden door de drie bedrijven individueel uitgevoerd, zegt EZK. Bekeken wordt of het ontwerp aan Nederlandse wet- en regelgeving voldoet en of het kan worden ingepast op de voorkeurslocatie bij Borssele. Daarnaast maken de drie bedrijven elk een inschatting van de kosten en de tijd die nodig is om de twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook de mogelijke impact op de omgeving komt in de studies aan de orde.
Inwoners van Borssele vrezen dat de leefbaarheid in hun dorp zwaar onder druk komt te staan als het kabinet zijn plan om in Zeeland twee nieuwe kerncentrales te bouwen doorzet. De Borselse Voorwaarden Groep heeft negenendertig voorwaarden geformuleerd waaraan de bouw van de nieuwe centrales zou moeten voldoen. Die condities zijn 24 oktober aan verantwoordelijk demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie overhandigd. Wat veel inwoners van het ruim 1400 inwoners tellende dorp dwarszit is het grote aantal projecten dat op hen afkomt. De omgeving dreigt een soort knooppunt te worden voor energieopwekking.
De drie technische haalbaarheidsstudies leveren volgens EZK „belangrijke informatie” voor de besluitvorming over kernenergie in Nederland. Het kabinet-Rutte wees in december 2022 Borssele aan als voorlopige voorkeurslocatie voor de bouw van de nieuwe kerncentrales. In het najaar van 2024 kunnen naar verwachting de eerste resultaten van de studies worden gedeeld, aldus het ministerie.
Minister Jetten zegt desgevraagd dat „we de afgelopen tijd met de Zuid-Koreaanse bouwer KHNP en mijn Zuid-Koreaanse collega’s goede gesprekken hebben gehad”. Jetten: „En ik ben blij dat de Franse en Amerikaanse collega’s binnenkort ook aan de slag kunnen. Een belangrijke mijlpaal.”
De Zuid-Koreaanse en Nederlandse overheid hebben woensdag ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten op het gebied van kernenergie, waarin zaken als kennisontwikkeling, innovatie en radioactief afval aan bod komen.