Franse president Macron moet migratiewetgeving niet buiten parlement om doordrukken
De Franse president Emmanuel Macron leed maandag een gevoelige nederlaag. Het parlement stemde een omstreden migratiewet van de regering weg.
Er is het staatshoofd veel aan gelegen om het voorstel er alsnog door te krijgen. Al is het maar om zijn uiterst rechtse rivaal Marine Le Pen de wind uit de zeilen te nemen. De vraag is van welke middelen Macron zich nu zal bedienen om zijn project te laten slagen.
Het wetsvoorstel voorzag enerzijds in een versnelling van de asielprocedure en moest ook de weg vrijmaken voor ongedocumenteerden om gemakkelijker toegang tot de Franse arbeidsmarkt te krijgen. Aan de andere kant bood de wet de mogelijkheid om migranten sneller het land uit te zetten als ze door de autoriteiten als gevaarlijk worden bestempeld. Ook moest het lastiger worden voor statushouders om hun gezin naar Frankrijk te halen.
Die tegengestelde kanten van het voorstel zorgden ervoor dat zowel links als rechts in de Franse volksvertegenwoordiging zich niet in de plannen van de regering kon vinden. Links vindt de wetgeving veel te streng, terwijl rechts van mening is dat de maatregelen lang niet ver genoeg gaan om de groeiende stroom asielzoekers in te dammen. Le Pen toonde zich dan ook verheugd dat de wet het niet heeft gehaald, want die zou volgens haar tot een migratiegolf hebben geleid.
Met het voorstel wilde Macron juist proberen Le Pen rechts te passeren op het gebied van migratie. Over een halfjaar zijn er Europese verkiezingen en de partij van Le Pen staat voor in de peilingen. Maar in die opzet is het staatshoofd dus niet geslaagd. Bovendien heeft hij nu ook het linkse deel van het parlement verder van zich vervreemd. Arthur Laporte van de Socialistische Partij noemde de wet onrechtvaardig, schandalig en een bedreiging voor de vrijheid.
De grote vraag is wat de Franse president nu gaat doen. Hij heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gevraagd met nieuwe ideeën te komen om de voorstellen alsnog door het parlement te loodsen. De vraag is hoeveel trek de bewindsman daarin heeft, want hij had al voor de stemming grote bedenkingen tegen de plannen. Na het sneuvelen van de wet bood hij zelfs zijn ontslag aan, maar dat accepteerde Macron niet.
De Franse president heeft via een artikel in de grondwet de mogelijkheid het parlement te omzeilen om zijn plannen alsnog door te drukken. Bij zijn vorige politieke prestigeproject –de hervorming van het Franse pensioenstelsel– nam Macron ook zijn toevlucht tot die maatregel.
Het is te hopen dat Macron de volksvertegenwoordiging niet weer passeert. Hoe urgent de migratieproblematiek ook is, de beginselen van een democratische rechtsstaat vereisen dat nieuwe wetgeving wel via de gebruikelijke politieke procedures tot stand komt. Anders zal opnieuw de maatschappelijke onrust toeslaan. En de protesten van de ‘gele hesjes’ liggen menig Fransman nog vers in het geheugen.