Hagen niet langer verdachte in fraudezaak Ahold
Justitie ziet de Noorse zakenman Erik Hagen niet langer als verdachte in de strafzaak over de boekhoudfraude bij Ahold. Dat bleek woensdag tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Amsterdam.
Hagen was betrokken bij een illegale overeenkomst waarbij Ahold de omzet van de Zweedse supermarktketen ICA ten onrechte volledig bij de eigen inkomsten telde. De zakenman uit Noorwegen is bereid om in Nederland te getuigen over het boekhoudschandaal.
Ook bleek dat oud-eigenaar Paes Mendonca, voormalig topman van het Braziliaanse supermarktconcern Bompreco, en Carlos Paiz, van een Ahold-onderneming in Guatemala, niet langer als verdachten worden gezien. Zij worden eveneens door het openbaar ministerie opgeroepen als getuigen.
De verdachten Juan Peirano, oud-eigenaar van Disco in Argentinië, en Bert Verhelst, voormalig hoofd administratie bij Ahold, zijn nog niet van de verdachtenlijst afgevoerd. De namen van de vier buitenlanders en de boekhouder doken op tijdens de regiezitting in oktober.
De hele strafzaak draait om een grote fraude bij Ahold, die begin 2003 wereldkundig werd gemaakt. Het supermarktconcern had geheime afspraken gemaakt over de zeggenschap bij supermarktketens in het buitenland. Het concern deed voorkomen alsof het de controle over de ketens had, terwijl dit in de praktijk niet het geval was. Daardoor werd de omzet jarenlang te hoog voorgesteld. Ook werd de winst bij de Amerikaanse dochter US Foodservice met 880 miljoen euro opgeklopt door geknoei met inkoopkortingen.
De voormalige Ahold-topman Cees van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michiel Meurs staan terecht voor hun rol in de fraude. Ook hun voormalige medebestuurder Jan Andreae en de gewezen commissaris Roland Fahlin moeten zich verantwoorden voor de rechtbank.
Tijdens de regiezitting woensdag werd de inhoudelijke behandeling van de strafzaak voorbereid. De inhoudelijke behandeling van de zaak kan nog maanden op zich laten wachten. De vier verdachten waren zelf niet bij de regiezitting aanwezig.
Wel aanwezig in de rechtszaal was Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI). De stichting heeft zich gevoegd in de strafzaak tegen de voormalige Ahold-top. Lakeman wil de zaak gebruiken als opstapje voor omvangrijke schadeclaims.
SOBI werkt al enige tijd aan een civiele zaak tegen de gewezen Ahold-topmannen Van der Hoeven en Meurs en tegen de huisaccountant Deloitte. Deze zaken worden voorbereid namens een groep beleggers. Door zich in de strafzaak te voegen, denkt Lakeman de kansen op succes te vergroten.
Lakeman vertegenwoordigt in de lopende strafzaak een belegger die enkele duizenden euro’s heeft verloren door de koersval van het aandeel Ahold. Toen het fraudeschandaal bij Ahold aan het licht kwam, denderde de koers van het supermarktconcern naar beneden. De gedupeerde belegger wil nu een schadevergoeding van Meurs en Van der Hoeven.
Als de claim wordt toegewezen, staat SOBI sterker in de civiele procedure die ophanden is. De stichting wil de strafzaak verder aangrijpen om te ageren tegen de rol van Deloitte. „De accountant wordt neergezet als een slachtoffer, niet als een verdachte. Daar willen wij in ons pleidooi vraagtekens bij plaatsen", aldus Lakeman. Op die manier probeert hij de weg te plaveien voor zijn claim tegen Deloitte.