Economie

„Verdeeldheid bij bouwwerkgevers”

Het werkgeversfront begint volgens vakbond FNV Bouw scheuren te vertonen. Daarmee doelt de bond op uitspraken van directeur J. Janssen van bouwbedrijf Heijmans. Deze zei donderdag dat werkgeversorganisatie Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) niet zo moeilijk moet doen over de CAO-onderhandelingen. Twee bouwbedrijven hebben inmiddels al een eigen CAO afgesloten. Volgens het AVBB kunnen de stakingen nog lang duren.

Redactie economie
19 April 2002 09:52Gewijzigd op 13 November 2020 23:31
VELDHOVEN - Een stoet van tien bussen en 300 auto’s met actievoerdende bouwvakkers is donderdag van Veldhoven naar het hoofdkantoor van bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen getrokken. De stoet reed met 50 kilometer per uur over de rechterrijstrook van rijkswe
VELDHOVEN - Een stoet van tien bussen en 300 auto’s met actievoerdende bouwvakkers is donderdag van Veldhoven naar het hoofdkantoor van bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen getrokken. De stoet reed met 50 kilometer per uur over de rechterrijstrook van rijkswe

Heijmans is volgens de FNV het derde bedrijf dat aangeeft het niet eens te zijn met de harde opstelling van het AVBB. „Het is bovendien een van de grootste aannemers van Nederland.” Bouwbedrijf Bokma en aannemer Westerbaan hebben eerder een eigen CAO afgesloten voor hun werknemers, in weerwil van de landelijke patstelling.

Het AVBB heeft donderdagmiddag verklaard nog geen scheuren in het werkgeversfront te ontwaren. Volgens de werkgeversorganisatie schaart Heijmans zich ook nog achter het werkgeversstandpunt, omdat het AVBB net zo goed van mening is dat partijen snel aan tafel moeten. Ook bouwconcern HBG ziet werkgevers en werknemers liever vrijdag dan morgen opnieuw onderhandelen. „En dan eerst het probleem van de reisuren oplossen en daarna pas over geld praten.”

FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps (HZC) organiseren inmiddels vijf weken acties om de werkgevers weer aan de onderhandelingstafel te krijgen voor een nieuwe CAO. De werkgevers, verenigd in het AVBB, willen echter alleen praten als er vooraf een soberder regeling voor reiskosten in beeld is. De bonden eisen een overleg zonder voorwaarden vooraf.

Bouwvakkers trokken donderdag in een stoet van tien bussen en 300 auto’s van de regionale actiebijeenkomst in Veldhoven met 50 kilometer per uur over de rechterrijstrook van rijksweg A2 naar Rosmalen. Dit veroorzaakte volgens de politie echter nauwelijks overlast.

Volgens de AVBB-woordvoerder kunnen de stakingen nog lang duren. De acties zijn bedoeld om de aannemers te raken, maar die hebben naar eigen zeggen niet veel last. Aannemers hebben het risico veelal per contract doorgeschoven naar de opdrachtgevers. Stakingen zijn overmacht.

Bovendien hebben werkgevers de afgelopen jaren een flinke kas gevormd, waarmee ze getroffen collega’s vergoeden voor stakingsacties. Ze krijgen geld voor elke stakende medewerker, ook als ze de schade kunnen doorschuiven naar de opdrachtgever „Want ook dan moeten ze kosten maken. Bijvoorbeeld omdat ze materialen langer moeten huren”, verklaart de woordvoerder van AVBB. Hoe groot de kas is, wil hij niet zeggen. „Maar we kunnen nog lang vooruit.”

De bonden gaan door met de stakingsacties, omdat ze denken dat de werkgevers wel degelijk schade lijden. „Ze moeten het werk later inhalen. Dat kost overwerk. En de kantoorkosten gaan gewoon door, er is onrust en de acties tasten het imago van de bedrijven aan”, motiveert een CNV-woordvoerder. „Waarom zetten de bedrijven anders de werknemers onder druk om door te werken?”

De vakbonden zeggen over voldoende geld te beschikken om alle stakers te kunnen betalen. Tijdens een staking betalen de bonden namelijk een vergoeding van ruim 50 euro per dag uit de stakingskas. Tot dusver hebben ze ruim 100.000 gestaakte werkdagen vergoed aan de stakers. Dat kost de drie bouwvakbonden samen zo’n 6 miljoen euro. De bonden willen niet zeggen hoeveel er nog precies in kas is. De CNV-woordvoerder benadrukt dat stakingsacties zeven jaar geleden ook succes hadden.

De stakingen onder bouwvakkers hebben zich donderdag uitgebreid met twee nieuwe locaties. Het gaat om de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Oosterheem, terwijl ook het onderhoud aan de Afvalverwerking Rijnmond (AVR) is stopgezet. In totaal zijn volgens de bonden circa 11.300 van de 180.000 bouwvakkers in staking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer