Kerk & religie

Synode NGK: Nieuwe belijdenistekst moet kort zijn, met scherpe focus

De Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) gaan zich verder bezinnen op het belijden van de kerk. Daarbij is het opstellen van „nieuwe teksten” een optie. Die zouden kort moeten zijn, met een „scherpe focus”.

Redactie kerk
11 December 2023 08:51
Het moderamen van synode van de NGK; tweede van links preses ds. Peter Sinia. beeld RD
Het moderamen van synode van de NGK; tweede van links preses ds. Peter Sinia. beeld RD

Dat kwam zaterdag naar voren op de generale synode van de NGK in Elspeet, zo blijkt uit een verslag dat het kerkverband op zijn website heeft gepubliceerd.

„De oude credo’s zijn waardevol en verbinden ons met eerdere generaties en met andere kerkgenootschappen”, aldus het verslag. Bij het opstellen van eventuele nieuwe belijdenisteksten zouden jongeren betrokken moeten worden. Ook klonk het advies samen op te trekken met andere kerken.

De contacten met andere kerken stonden vrijdag op de agenda. Ds. Taco Postuma van de commissie contact en eenheid zei dat er jarenlang „goede en constructieve gesprekken” zijn gevoerde met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). „De interne onrust binnen de CGK heeft tot een kentering geleid.” De commissie wil de ruimte die er nog is, „blijven benutten voor een goed onderling contact”.

Namens de CGK sprak Martin den Heijer, voorzitter van deputaten kerkelijke eenheid, de synode toe. Hij herkende de moeiten in het onderlinge gesprek tussen de NGK en de CGK en sprak de hoop uit „dat het eensgezind dienen van Christus ons blijvend verbindt”.

Namens de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voerde synodevoorzitter ds. Marco Batenburg het woord. Hij sprak, volgens het synodeverslag, van een grote mate van eensgezindheid in de gesprekken tussen de NGK en de PKN. Ds. Anja van Harten-Tip, scriba van de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN), zei dat de VGKN de uitnodiging om zich bij de NGK te voegen heeft gewaardeerd, maar daar op dit moment niet op ingaat.

De synode boog zich ook over de positie van geestelijk verzorgers, die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Plaatselijke gemeenten zouden hun een formele aanstelling als kerkelijk werker moeten geven, zodat kerken beter toezicht kunnen houden op hun werk, meldde het Nederlands Dagblad in een verslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer