De Geus onderzoekt risicobeperking bij aannemen jongeren
Minister De Geus gaat onderzoeken of het mogelijk is om voor werkgevers risico’s te beperken bij het aannemen van kansarme jongeren. Een voorstel hiertoe van het CDA en de PvdA werd woensdag door de Tweede Kamer breed overgenomen in een debat met de bewindsman over de hoge jeugdwerkloosheid.
De Geus zei het voorstel zeer serieus te nemen. Volgens hem moet worden afgerekend met de perceptie bij sommige werkgevers dat aan jongeren met weinig tot geen opleiding en/of werkervaring een hoog uitvalrisico kleeft. Volgens het plan van het CDA en de PvdA wordt veel van de vrees bij werkgevers weggenomen door ze een zogeheten no-riskpolis aan te bieden voor twee jaar, wanneer zij via leer-werktrajecten investeren in werklozen tot 24 jaar.
Hiermee wordt gehoor gegeven aan de oproep van voorzitter H. de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. De werkgroep is door het kabinet ingesteld met de opdracht in de periode 2004-2008 40.000 extra jeugdbanen te realiseren. Volgens De Boer zijn tot nu toe bijna 10.000 banen vervuld.
De no-riskpolis moet werkgevers bij het aannemen van de kansarme jongeren tijdelijk ontheffing geven op de premies voor arbeidsongeschiktheid. Ook kan zo de verplichting vervallen voor de werkgevers om het loon twee jaar door betalen bij ziekte van deze werknemer. Gemeenten zouden als verstrekkers van bijstandsuitkeringen garant kunnen staan bij uitval. Dat kan volgens CDA-Kamerlid Bruls allemaal zonder aanpassing van regels worden doorgevoerd.
De Geus wil echter nog onderzoeken of het voorstel „solide” is. Volgens hem kan het op dat het in tegenspraak kan zijn met het doel om het ziekteverzuim te verlagen, omdat voor werkgevers bij jongeren de nodige prikkels verdwijnen. Ook wil hij een advies afwachten van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dat in april verwacht wordt.
Bruls en zijn collega Bussemaker van de PvdA vinden dat de bewindsman juist haast moet maken. Bussemaker stelde dat de Taskforce in april begint met een grote campagne, waarbij de handen ineen wordt geslagen met Centra voor Werk en Inkomen (CWI), uitzendbureaus en regionale opleidingscentra (ROC). Onder meer via een serie televisieprogramma’s krijgen jongeren en hun ouders voorlichting over beroepskeuzes en worden werkgevers aangesproken.
Coördinator sociaal beleid A. van Delft van MKB-Nederland is verheugd. „Werkgevers lopen vooral aan tegen het risico op enorme kosten bij uitval. Daarom zou de no-riskpolis ook helpen voor ouderen en voormalige arbeidsongeschikten, die moeite hebben om aan de slag te komen”, stelde de coördinator van de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemingen.