Muziek
Nieuw verschenen: Diederik Blankesteijn speelt pianowerken van Liszt op orgel

Diederik Blankesteijn speelt transcripties van pianowerken van Franz Liszt (1811-1886) op het Bätz-orgel van de Dom in Utrecht.

Redactie muziek
beeld RD
beeld RD

Het orgel speelt een relatief grote rol in het oeuvre van Liszt. Van een aantal werken zijn bovendien zowel orgel- als pianoversies overgeleverd. Sommige stukken die specifiek voor de piano bedoeld zijn, zijn goed naar het orgel te vertalen. Dit album bevat vier orgeltranscripties van pianowerken van Liszt. De cd begint met een bruiloft (”Sposalizio”) en eindigt met een begrafenisstoet (”La lugubre gondola”). Beide levensmomenten worden in de Europese cultuur vaak geassocieerd met de kerk en het kerkorgel. In beide stukken –hoe verschillend ook– laat Liszt klokmotieven horen.

Naast genoemde werken bevat de schijf een adagio en een sonate.

Diederik Blankesteijn (1996) werkt als concertorganist, kerkmusicus en docent muziek. Hij is cantor-organist in de Lutherse Kerk in Utrecht. Als kerkmusicus is hij daarnaast actief in onder andere de Grote Kerk in Nijkerk en de Fonteinkerk in Amersfoort.

Liszt: Piano Works arranged for organ, Diederik Blankesteijn; Brilliant Classics (96855); € 12,99; bestellen: diederikblankesteijn.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuw verschenen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer