Binnenland
Ex-officier VS: legertop El Salvador achter moord IKON-journalisten

Een ex-militair die als Amerikaans diplomaat in El Salvador werkte, John McKay, heeft bevestigd dat de top van de Salvadoraanse strijdkrachten achter de moord in 1982 op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON zat. Hij deed dat tijdens een getuigenis in een rechtszaak tegen enkele verdachten. McKay was van 1981 tot 1984 als majoor en assistent-militair attaché in El Salvador werkzaam. Daar woedde toen een oorlog tussen de door militairen gedomineerde en door de VS gesteunde regering en een links-radicale guerrilla.

ANP

De moord op Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen was volgens McKay een geplande militaire operatie. Hij getuigde voor een rechtbank in Dulce Nombre de María, in de provincie waar de moorden zijn gepleegd.

De beschuldigingen zijn vaker naar voren gebracht in deze rechtszaak die al sinds 2018 speelt. De zaak heeft geleid tot arrestatiebevelen en aanhoudingen van een ex-kolonel van een Salvadoraanse infanteriebrigade, de voormalige baas van een politie-eenheid en een ex-minister van Defensie. De twee militairen die de Nederlanders in de provincie Chalatenango in een hinderlaag lokten, zijn inmiddels overleden.

McKay is volgens later gepubliceerde documenten van de ambassade in San Salvador kort na de moorden naar de plek van de misdaden gevlogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer