Marechausseemuseum in Buren sluit zijn deuren
Na ruim 51 jaar aanwezigheid in Buren sluit het Marechausseemuseum deze maand definitief zijn deuren. Er zijn te weinig bezoekers en het Rijksmonument is verouderd en slecht bereikbaar voor mindervaliden.
De collectie verhuist naar het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg.
In Buren en omgeving ging al enige tijd het gerucht dat het bekende museum aan de Weeshuiswal dicht zou gaan. De Stichting Vrienden van het Museum der Koninklijke Marechaussee was enkele weken geleden al op de hoogte gebracht, evenals de medewerkers en vrijwilligers. Zij spreken van een dubbel gevoel. Het vertrek uit Buren doet pijn. Tegelijkertijd wordt er een flinke ruimte vrijgemaakt in Soesterberg, waar eind 2024 de nieuwe vaste opstelling gereed moet zijn.
De definitieve sluiting is dinsdag officieel bekendgemaakt. Op 23 december gaan de deuren voor het publiek dicht. Voorzitter kolonel Arnoud van den Bout van de ”Vrienden” vindt het „vervelend en jammer” dat het museum uit Buren vertrekt. „Maar wij hebben slechts beperkte invloed.”
De kwestie rond de verhuizing blijkt gevoelig te liggen, met name vanwege een verschil van inzicht bij de diverse verantwoordelijken. De vestiging in Buren is namelijk onderdeel van de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD), de officiële exploitant. Die heeft de collectie in bruikleen van Stichting Museum der Koninklijke Marechaussee (SMK). Daarnaast is er de vriendenstichting. En om het nog ingewikkelder te maken bestaat er ook nog de Stichting Van Houten die het erfgoed van de KMar bewaart.
Omdat het historische pand in Buren -het voormalige weeshuis uit 1613- niet meer voldoet aan de eisen van de tijd en ook het aantal bezoekers tegenvalt, lagen in het verleden al verschillende toekomstvisies op tafel. Een daarvan was een verbouwing en herinrichting. Volgens algemeen-directeur-bestuurder van de SKD, John Sijmonsbergen, bleek dat financieel onhaalbaar, nog los van de onmogelijkheden om een „zestiende-eeuws weeshuis bouwtechnisch geschikt te maken als modern museum”.
Een ander idee was een verhuizing naar het NMM. De derde mogelijkheid was tijdelijk onderdak in Soesterberg en later een nieuw onderkomen op de Koning Willem III-kazerne -het opleidingscentrum van de KMar- of een andere plek in Apeldoorn. Op dit moment kan slechts 3 procent van de totale collectie worden getoond. De rest ligt in een depot bij het NMM.
Volgens de algemeen-directeur van de defensiemusea trok het Marechausseemuseum in Buren slecht 12.000 bezoekers per jaar. „Dat is te weinig. Naar het NMM komen jaarlijks 300.000 belangstellenden.” Hij vermoedt dat het aantal effectieve meters dat de Koninklijke Marechaussee in Soesterberg krijgt, vergelijkbaar is met de huidige oppervlakte van het museum in Buren. Ook de Militaire Politie, waarbij vijftig jaar lang dienstplichtige militairen werkten, krijgt daar meer aandacht dan nu het geval is in Buren. „We hebben de ambitie om de KMar breed te presenteren.”
Omdat slechts een klein deel van de historische collectie kan worden getoond, is er ook nog een mogelijkheid voor een exclusief marechausseemuseum in Apeldoorn. „Mochten er vanuit de SMK initiatieven komen om in Apeldoorn iets te beginnen, dan zijn wij bereid om daar in mee te denken.”
Het vertrek uit Buren gebeurt in fasen. Op 23 december 2023 gaat het museum dicht voor publiek. In mei verhuist een deel van de voertuigen naar het NMM. Eind 2024 is de nieuwe vaste opstelling in Soesterberg klaar.