Beruchte Katendrechtse actiegroep herrijst
Om te voorkomen dat vrouwen van de tippelzone aan de Keileweg worden ondergebracht in een pand aan de Veerlaan in Rotterdam-Katendrecht, is de actiegroep Areka opnieuw opgericht.
„We hebben geen andere keus dan de strijdbijl opnieuw op te graven”, aldus woordvoerder H. van Eijk. Areka (Actiegroep Redt Katendrecht), bond in de jaren zeventig de strijd aan met de gemeente en met de pooiers en verdreef na een lange strijd de overlast gevende prostitutie van De Kaap.
Begin jaren zeventig veranderde het aanzien van Katendrecht drastisch. Bordeelhouders kochten panden op en brachten er lichtreclames op aan. In zo’n beetje elke straat kwam een bordeel. De bevolking kwam daar meer en meer tegen in opstand. In 1972 waren er 121 bordelen waar 385 prostituees werkten. De politie ging scherper toezicht houden, maar de situatie verhardde. De raam- en tippelprostitutie kwam ook nog eens tot ontwikkeling, wat de sfeer in de wijk er niet beter op maakte. Actievoerders van het wijkorgaan en souteneurs vlogen elkaar regelmatig in de haren en uitten dreigementen naar elkaar. Het gebouw van het wijkorgaan ging in 1973 in vlammen op.
Veel bewoners van Katendrecht waren de situatie van de woningen, de woonomgeving en de overlast door prostitutie meer dan zat. Zij richtten daarom de actiegroep Areka op. Onder druk van Areka-acties besloot de gemeenteraad van Rotterdam in 1975 de stadsvernieuwing van Katendrecht ter hand te nemen en tevens de overlast gevende prostitutie uit de wijken te bannen.
De gemeente Rotterdam heeft nu plannen om na de sluiting van de tippelzone aan de Keileweg de vrouwen onder te brengen in panden in de stad. Een van die gebouwen ligt aan de Veerlaan in Katendrecht. Zowel omwonenden als het bestuur van de deelgemeente Feijenoord, waartoe Katendrecht hoort, zijn fel tegen de plannen.
Het Rotterdams gemeentebestuur wil zijn plannen toch doorzetten. Om het pand voor de groep nieuwe bewoners beschikbaar te kunnen maken, ontnam het gemeentebestuur de deelgemeente enkele bevoegdheden. Volgende week buigt de raadscommissie zich over de kwestie Katendrecht. De gemeenteraad praat er 17 februari over.
Van Eijk, die in de jaren zeventig ook al bij Areka zat, hoopt dat er niet een herhaling van de geschiedenis nodig is. „Als de wethouder verstandig is, trekt ze haar plannen voor Katendrecht in.” Van Eijk is ervan overtuigd dat Van den Anker dat zal doen. „Ze kan haar plannen moeilijk doorzetten nu is gebleken dat zelfs binnen de coalitiepartijen en binnen haar eigen partij, Leefbaar Rotterdam, verdeeldheid heerst. Het zou wel eens zo ver kunnen komen dat het college door de raad naar huis wordt gestuurd als het de plannen in Katendrecht toch doorzet.”
Ook een woordvoerder van de Katendrechtse Bewoners Organisatie (KBO) steekt zijn boosheid niet onder stoelen of banken. „Het college wil kennelijk hoe dan ook zijn plannen doorzetten. We hebben het stadsbestuur diverse alternatieven geboden, maar daar is niet naar geluisterd. Al vijftien jaar lang proberen we als wijk van het stigma af te komen dat we een roze buurt zijn. Het woord prostituees herinnert ons als bewoners aan de slechtere tijden die we hebben gehad. Het woord werkt als een lap op een rode stier.”
Daar komt nog bij dat Katendrecht al een sociaal zwakke wijk is, aldus de woordvoerder van KBO. „We hebben de verpaupering van de buurt meegemaakt en ook de instroom van overlastgevende groepen heeft de wijk geen goed gedaan.”
Over veiligheidsgaranties die het college afgeeft voor de buurt, wil de KBO-woordvoerder niet horen. „Toen op de Keileweg een tippelzone kwam, gaf het college ook prachtige garanties aan bewoners van Spangen omtrent hun veiligheid en de aanpak van overlast. We weten inmiddels allemaal van de problemen rond de Keileweg en hoe die episode is afgelopen.”