Kerk & religie
Augustinuskerk Utrecht na zeven jaar restauratie weer in gebruik

De rooms-katholieke Sint-Augustinuskerk in Utrecht is na een restauratieperiode van zeven jaar weer in gebruik genomen. Op de eerste zondag van advent had de eerste eucharistieviering plaats.

Jan Kas
De Sint-Augustinuskerk in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
De Sint-Augustinuskerk in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

In de kerk aan de Oudegracht zal voortaan elke dag een mis worden gehouden. De officiële plechtige heropening door kardinaal Eijk staat pas gepland voor volgend najaar, wanneer de restauratie van alle andere ruimten volledig is afgerond en het orgel is herplaatst.

In september 2016 moest de kerk van de ene op de andere dag worden gesloten, toen stukken pleisterwerk van het plafond loslieten en daardoor de kerkruimte onveilig maakten. Op dat moment was een renovatie van de buitenzijde van de kerk net voltooid.

De Augustinuskerk werd gebouwd in 1839-1840, als eerste grote rooms-katholieke kerk in Utrecht sinds het herstel van de godsdienstvrijheid. Voor het bouwontwerp werd aangesloten bij de toen heersende classicistische bouwstijl. Karakteristiek is de klassiek-Italiaanse bouwtrant met een tempelachtig zuilenfront met timpaan (geveldriehoek), wit bepleisterde interieurs, boogramen en een veelhoekig torentje op het kerkdak. Inwendig heeft de kerk de vorm van een zaalkerk. Het hoofdaltaar is geheel uit hout gesneden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer