Greenpeace: hoopvolle beloftes hernieuwbare energie op klimaattop
Het lijkt er op de derde dag van de klimaattop in Dubai op dat 118 landen zich inmiddels hebben aangesloten bij de belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen tegen 2030. Ook willen landen dat er efficiënter met energie omgegaan wordt.
Of uiteindelijk álle landen het eens worden en deze afspraken ook in het slotakkoord opgenomen worden van de klimaattop, is nog onzeker. Klimaatexpert Maarten de Zeeuw van Greenpeace houdt wel hoop. „Het is een goed teken dat zoveel landen deze belofte nu al steunen”, vindt hij.
Wel zegt hij, en veel andere klimaatorganisaties met hem, dat deze belofte gekoppeld moet worden aan de toezegging om fossiele brandstoffen uit te faseren. „Het een kan niet zonder het ander”, zegt De Zeeuw. „Het lijkt erop dat veel landen het daarover eens zijn. Het is nu of nooit.”
Dit jaar staat de COP in het teken van de zogenoemde Global Stocktake. Dit is een soort mondiale evaluatie van het huidige klimaatbeleid. Verschillende rapporten hebben aangetoond dat de wereld niet op koers ligt om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, of bij voorkeur 1,5 graad. Aan de hand van de evaluatie kunnen landen dus hun klimaatplannen bijstellen.
De Zeeuw is voorzichtig positief. Hij ziet dat ook ‘conservatieve partijen’, onder wie de voorzitter van de klimaattop uit de Verenigde Arabische Emiraten, in elk geval al spreken over de mogelijkheid om fossiele brandstoffen te gaan afbouwen. „De deur staat open”, vindt De Zeeuw. „Landen moeten daar nu doorheen gaan lopen.”
Ergens voelt het voor hem gek dat de klimaattop dit jaar in de VAE plaatsvindt, „een land dat rijk is geworden met fossiele brandstoffen”, zegt hij. „Maar eigenlijk is het ook juist goed dat het gesprek hier gevoerd wordt. Uiteindelijk moeten we de hele wereld meekrijgen als we die 1,5 graad binnen bereik willen houden.”