Moord op vrouwen houdt Italië in zijn greep
De gruwelijke moord op de 22-jarige Giulia Cecchettin houdt Italië al drie weken in zijn greep. Zij werd om het leven gebracht door haar ex-vriend en is daarmee exemplarisch voor de tientallen Italiaanse vrouwen die jaarlijks het slachtoffer worden van hun agressieve partner.
Honderdduizenden gingen afgelopen week de straat op om te protesteren tegen huiselijk geweld. Terwijl elke dag nieuwe bijzonderheden over de moord op Cecchettin bekend werden, nam ook de verontwaardiging toe. ”Femminicidio”, vrouwenmoord, is een dagelijks terugkerend thema in de media en in de politiek.
Aanleiding is de moord op de 22-jarige Cecchettin. Op zaterdag 11 november deed ze samen met haar ex Filippo Turetta inkopen voor haar afstudeerfeest. Ze zou op de 16e haar bul als biomedisch ingenieur krijgen. Daarna aten ze bij de McDonald’s in hun dorp Vigonovo bij Venetië. Ze stapten in Filippo’s Fiat en vervolgens werd niets meer van hen vernomen. Het leek erop, dat ze er samen vandoor waren gegaan en de volgende dagen riepen hun ouders hen op de televisie hartstochtelijk op om terug te keren.
Ondertussen werden verontrustende details bekend over Filippo. Hij was manisch jaloers en kon niet verkroppen dat Cecchettin na een relatie van een jaar het in augustus had uitgemaakt. Hij wilde niet dat zij zou afstuderen omdat hijzelf met dezelfde studie voor biomedisch ingenieur nog niet klaar was. Ook was hij bang dat zij Vigonovo zou verlaten en hij definitief uit haar gezichtsveld zou raken.
Verlaten bergmeer
Veiligheidscamera’s wezen uit dat de twee in de auto heftig ruzie hadden gemaakt en Filippo daarna had geparkeerd op een afgelegen fabrieksterrein waar vervolgens verse bloedvlekken werden aangetroffen. Filippo’s auto werd daarna verder noordwaarts gesignaleerd, richting Oostenrijk.
Na een week waarin heel Italië zich afvroeg wat er van de twee geworden was, werd het bebloede lichaam van Cecchettin gevonden. Aan de oever van een in dit jaargetijde verlaten bergmeer, verstopt onder vuilniszakken. Macabere details volgden: de jonge vrouw was getroffen door meer dan twintig messteken, zij moest minstens twintig minuten voor haar leven hebben gevochten en was uiteindelijk doodgebloed.
Ondertussen ondernam Filippo een bizarre vluchtpoging, die een week later eindigde toen Duitse politieagenten hem in de buurt van Leipzig naast de Autobahn aantroffen met een lege tank. Afgelopen zaterdag is hij uitgeleverd aan Italië waar hij inmiddels de moord heeft bekend. In de auto aangetroffen messen, vuilniszakken en afplaktape doen vermoeden dat er sprake was van voorbedachten rade.
Roodgloeiend
De moord op Cecchettin houdt de Italiaanse maatschappij een spiegel voor, temeer omdat de hoofdpersonen afkomstig waren uit volkomen normale, goedburgerlijke gezinnen. Maar Cecchettin was de enige niet: dit jaar zijn in Italië al 107 vrouwen vermoord, van wie 56 door hun (ex-)partner. Slachtoffers van een nog altijd springlevende „patriarchale cultuur van geweld en controle over vrouwen”, zoals Cecchettins zuster Elena het uitdrukte.
Vrouwenorganisaties, tv-presentatrices, journalisten en politici riepen mannen op om hun mentaliteit te veranderen en vrouwen om direct aangifte te doen van geweld. De hotlines tegen geweld en stalking stonden roodgloeiend. Na bijeenkomsten in verschillende delen van het land volgde vorige week zaterdag, op de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, in Rome een demonstratie waar minsten een half miljoen vrouwen (en mannen) aan deelnamen.
Daarnaast kwam het zelfs tot een kortstondige samenwerking tussen premier Giorgia Meloni en Elly Schlein, leider van de grootste oppositiepartij Partito Democratico. Met een inderhaast opgestelde wet, die op scholen lessen tegen geweld introduceert, vonden regering en oppositie elkaar. Voor Italië een unicum.