Maas stijgt weer door regen in België
De Maas in Limburg bereikt dinsdagmiddag weer een licht verhoogde waterstand. Dat komt door de vele regen in België en in Nederland. In Noord-Limburg kan de rivier buiten de oevers treden, waardoor hier en daar wateroverlast ontstaat, aldus waterschap Limburg. Het water in de Geul in Zuid-Limburg wordt omgeleid wegens werkzaamheden, waardoor op onverwachte plekken water kan komen te staan. Dat is niet alarmerend, maar het schap houdt de situatie scherp in de gaten.
Ook in de grote rivieren blijft de waterstand hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Waterschap Rivierenland laat de grote gemalen bij Kinderdijk, Dreumel en Nijmegen voortdurend draaien om wateroverlast te voorkomen. De grond is overal doorweekt door de vele regen die al is gevallen, zodat nieuwe neerslag direct via de sloten en kanalen in de rivieren terechtkomt.
Langs de grote rivieren komt ook veel kwel voor. Dat is grondwater dat niet meer kan wegzakken en dat door de hoge waterstanden achter dijken omhoogkomt. Kwel zorgt voor grote plassen op het land. Kwel moet weggepompt worden.
Waterschap Rivierenland beheert een gebied van de Duitse grens tot in Zuid-Holland. Het schap verwacht ondanks de vorst later deze week nog geen ijs op de sloten en ondergelopen uiterwaarden. Water en bodem zijn daarvoor nog te warm, aldus het schap. Bovendien staat er een westenwind. Voor ijs is oostenwind nodig.