Burger van drie werelden: als Nederlander stemmen in Papoea-Nieuw-Guinea
„Ja, ik heb al gestemd, samen met mijn vrouw. Op een christelijke partij.” „Huh, wanneer dan?” „Drie weken geleden.” „Ehm, over welke verkiezingen heb je het?” „Over de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland.” „Maar die zijn pas volgende week?”
Als Nederlandse burgers in het buitenland krijgen wij ruim drie maanden voor de verkiezingen per e-mail de eerste communicatie over het stemmen. Vervolgens moeten we een briefstembewijs aanvragen dat ons dan per e-mail wordt toegestuurd. En weer enkele weken later verschijnt ons stembiljet. We zitten dan een maand voor de eigenlijke verkiezingen, wanneer wij ons kruisje zetten.
Bij de vorige verkiezingen kwam onze stem helaas niet op tijd terug in Nederland, maar deze keer wel: een collega keerde recent terug naar Nederland, nam onze stemmen mee en deed ze in Nederland op de bus.
Uithoeken
Soms voelt het alsof we burger zijn van drie werelden. In de meest praktische en directe zin van het woord zijn we een burger in Papoea-Nieuw-Guinea. Nee, geen staatsburger, maar wel een inwoner van dit prachtige land. Ukarumpa is onze dorpsgemeenschap met z’n eigen ups en downs en lokale ‘politiek’.
Zodra we ons dorp verlaten, komen we in aanraking met de resultaten van lokale en provinciale politiek. En omdat we binnen Papoea-Nieuw-Guinea een landelijke organisatie zijn, bereikt ons voortdurend nieuws uit alle uithoeken van het land: van collega’s, van ons vertaalproject in Aramba, van de nationale overheid.
Daarnaast zijn we natuurlijk ook Nederlands staatsburger, zij het op 15.000 kilometer afstand. We hebben familie en vrienden in Nederland, en onze kinderen bereiden zich voor op een vervolgopleiding in Nederland.
Daarom proberen we het hele jaar door op hoofdlijnen het nieuws in Nederland te volgen. Zodat we enigszins geïnformeerd mee kunnen doen met de verkiezingen in Nederland.
Hemel
Dat laatste doen we uit volle overtuiging. Waarom? Omdat we ons ook een burger weten van het hemels Koninkrijk. Is onze wandel of ons burgerschap immers niet in de hemel, van waaruit wij onze Zaligmaker Jezus Christus verwachten (Filippenzen 3:20)? Is dat geen reden om weg te blijven van politieke verkiezingen? Integendeel!
Om het met de woorden van een Aramba-politicus te zeggen: „Wij moeten christelijke politiek bedrijven met onze voeten op de grond, maar met ons hoofd in de hemel.” Daarom stemmen wij, zelfs vanuit het buitenland. Op een christelijke partij.
Michel Pauw (1980) is vertaaladviseur en decaan van een vertaalschool in Papoea-Nieuw-Guinea. Hij werd in 2014 met zijn vrouw Erna en hun kinderen voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden vanuit de hersteld hervormde gemeente in Woudenberg.