Duitse kerken in de Palts brengen belast erfgoed in kaart
De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) in de Palts wil weten hoe veel historisch belaste voorwerpen zich in en rond kerkgebouwen bevinden, zoals kerkklokken met hakenkruizen.
Dat meldde de nieuwssite evangelisch.de maandag.
De Evangelische Akademie Pfalz en het centrale archief van de regionale kerk hebben bij de lokale gemeenten een enquête uitgezet met de vraag welke voorwerpen vandaag de dag aanstootgevend kunnen zijn. Het kan onder meer gaan om monumenten of liturgische voorwerpen met militaristische, racistische, antisemitische, kolonialistische, nationaalsocialistische of seksistische verwijzingen.
De EKD in de Palts stond in 2016 met het project ”Protestanten zonder protest” stil bij haar misstappen in de nazitijd. Nu loopt er een tweejarig project over de omgang van de kerken met hun historische schuld, zegt directeur Christoph Picker van de Evangelische Akademie Pfalz tegen evangelisch.de.
Enkele jaren geleden ontstond in Duitsland een debat over de zogenoemde Hitlerklok in Herxheim am Berg, in de Palts. De regionale synode slaagde er niet in een standpunt in te nemen over de vraag of de klok uit 1934 met hakenkruizen en het opschrift ”Alles voor het vaderland – Adolf Hitler”, die in 2017 buiten gebruik werd gesteld, in de kerktoren moest blijven hangen of moest worden weggehaald.
Oorlogsmonument
In 2021 besloot de synode van de Palts dat het liturgische gebruik van voorwerpen met afbeeldingen van anti-Joodse, racistische en nationaalsocialistische ideeën verboden is. Volgens het besluit hoeven deze voorwerpen niet per definitie te worden verwijderd, maar moet het bestaan ervan worden gemeld aan de kerkleiding.
Tot nu toe reageerden ongeveer 100 van de circa 430 gemeenten op de enquête van de EKD, zegt theologiestudente Marie Fischer, die het project begeleidt. Tot de belastende objecten die zijn gemeld, behoren afbeeldingen van de communisten Lenin en Trotski en het oorlogsmonument met een keizerlijke adelaar voor de kerk in Ludwigshafen-Ruchheim.
Een tweede enquêteronde is in november gepland. In 2025 zullen de resultaten online worden gepubliceerd met „aanbevelingen voor actie”. Hoe de gemeenten met hun erfgoed omgaan, is dan in de eerste plaats aan henzelf om te beslissen.