Gereformeerde kerk in Urk gescheurd
Een groep leden uit de gereformeerde kerk in Urk heeft zondag voor het eerst eigen bijeenkomsten belegd. In de middagbijeenkomst, die niet de status had van een eredienst, heeft de christelijke gereformeerde predikant ds. J. Westerink gesproken.
De gereformeerde kerk op Urk, die ongeveer 5300 leden telt, is verdeeld over het wel of niet meegaan in de Protestantse Kerk in Nederland. Op 23 januari heeft 63 procent van de leden aangegeven wel in de PKN te willen instromen en 37 procent niet. Deze laatste groep heeft zondag voor het eerst eigen bijeenkomsten belegd in partycentrum De Koningshof. ’s Middags sprak ds. J. Westerink uit Utrecht, die binnenkort verbonden zal worden aan de christelijke gereformeerde Maranathakerk op Urk.
Ds. C. Bijman, preses van de kerkenraad van de gereformeerde kerk op Urk, bevestigt dat de scheuring in de gemeente een feit is. „Ik kan niets zeggen over aantallen, omdat de mensen die weggaan zich formeel nog niet onttrokken hebben.” Wel bevestigt hij dat in ieder geval 25 van de 125 ambtdragers van de gereformeerde kerk op Urk zich niet kunnen vinden in het besluit mee te gaan in de PKN.
De Gereformeerde Kerk op Urk heeft zes predikanten en drie kerkgebouwen en is de eerste gereformeerde kerk in Nederland die scheurt naar aanleiding van het ontstaan van de PKN. Eerder verenigden zeven gereformeerde kerken zich reeds in de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland omdat ze niet in wilden stromen in de PKN. Gereformeerde kerken zijn, volgens de kerkorde, in tegenstelling tot hervormde gemeenten, plaatselijk zelfstandig. Zo kan een gereformeerde kerkenraad voor de gemeente besluiten wel of niet in te stromen in de Protestantse Kerk in Nederland.
„Het is een zeer verdrietige zaak en ik mag wel zeggen dat het een bijzonder zware en emotionele zondag was”, aldus ds. Bijman. Volgens de predikant heeft de kerkenraad er alles aan gedaan om de gemeente één te houden. „We hebben een zogenaamd tweede register ingesteld waarin gemeenteleden, met behoud van alle rechten en plichten, kunnen worden ingeschreven die wel lid willen zijn van de plaatselijke gemeente maar niet van de PKN. Volgens de kerkorde kan dit niet, maar we beroepen ons op een uitspraak van ds. G. de Fijter, vice-voorzitter van het moderamen, die gezegd heeft dat in de PKN de Bijbel boven de kerkorde staat. Het moderamen van de PKN weet dat we deze weg gaan omdat we het bijeenhouden van de gemeente belangrijker achten dan de kerkorde.”
Ds. Bijman zegt dat voor hemzelf het besluit toch in te stromen in de PKN alles te maken heeft met het feit dat hij „hervormd” is gaan denken over de kerk. „Als gereformeerden zijn we uit de hervormde kerk weggegaan, maar we hebben later moeten constateren dat Gods Geest niet uit die kerk is geweken. We hebben als gereformeerden geen recht meer om voort te bestaan naast de hervormde kerk, omdat we inmiddels zelf de dwalingen in huis hadden waarom we destijds die kerk verlieten. Omdat volgens ons de hervormde kerk zich voortzet in de PKN, mogen we daar niet weg.”
Ds. Westerink bevestigt dat hij zondag heeft gesproken in De Koningshof. „Het was geen officiële kerkdienst, maar ik heb er goed kunnen preken.” Volgens de predikant is er vooroverleg geweest met de kerkenraad van de Maranathakerk in Urk. De zaal in de Koningshof, waar ongeveer 500 mensen een plaats kunnen vinden, was volgens de predikant overvol.
De scriba van de Maranathakerk, E. Schouten, zegt dat er nog geen officiële samensprekingen geweest zijn met de bezwaarden over een eventuele aansluiting bij de CGK. „Wel waren er goede contacten met ds. Westerink, maar dat heeft nog te maken met 1976, toen een grote groep gereformeerden zich bij de CGK aansloot. In die tijd was ds. Westerink hier predikant.”
De woordvoerder van het ”comité bezwaarden”, J. de Vries, wilde maandagmorgen liever geen commentaar geven.