Stoffer (SGP) bereid om na verkiezingen mee te regeren
De SGP is onder voorwaarden bereid om na de komende Tweede Kamerverkiezingen regeringsverantwoordelijkheid te dragen.
Dat stelt SGP-lijsttrekker Chris Stoffer in een video-interview met het Reformatorisch Dagblad dat deze woensdag online komt. In het SGP-verkiezingsprogramma pleit de partij voor een minister voor Gezinszaken. Op de vraag of het denkbaar zou zijn dat een SGP’er die post gaat bekleden, antwoordt Stoffer: „Uiteraard. We stellen dit voor en dan moet je ook bereid zijn om op die post plaats te nemen. We zouden daar uitstekende kandidaten voor kunnen leveren.”
Stoffer verwijst naar een uitspraak van een SGP-leider uit de jaren zeventig van de vorige eeuw: „Ik sta erin als een van mijn voorgangers, ds. Abma. Die zei altijd: We reikhalzen niet, we kokhalzen er ook niet van. Zo zitten we hier ook in.”
Maar hij voegt er direct aan toe: „Als je kijkt naar peilingen en nieuwe partijen die opkomen, dan kan het zo zijn dat het echt nodig is dat de SGP verantwoordelijkheid gaat dragen, ook binnen een kabinet. Als het echt niet anders kan en het is nodig en we kunnen voldoende profiel maken, dan zullen we niet weglopen. Maar het is niet zo dat we het per se willen, absoluut niet.” BBB-leider Van der Plas en NSC-voorman Omtzigt lieten eerder weten samenwerking met de SGP wel te zien zitten.
De SGP heeft landelijk nooit regeringsverantwoordelijkheid gedragen. Wel was de partij (stille) gedoogpartner van enkele kabinetten-Rutte. In provincies en gemeenten neemt de SGP wel deel aan coalities en levert de partij al decennia gedeputeerden en wethouders.
De bereidheid om regeringsverantwoordelijkheid te dragen, heeft volgens Stoffer ook te maken met het gewijzigde politieke landschap: „Er wordt steeds vaker naar de SGP gekeken. Niet omdat we zo enorm groeien, maar door de versplintering en steeds kleiner wordende fracties verandert de positie van de SGP. We zijn een stabiele en betrouwbare middenpartij.”
Euthanasie
In het verleden wilde de SGP nooit deelnemen aan coalities, omdat de partij dan ook medeverantwoordelijkheid zou dragen voor (naleving van) wetten waar de partij principieel moeite mee heeft, zoals over abortus, euthanasie en zondagsrust.
Stoffer formuleert in het interview duidelijke voorwaarden voor mogelijke deelname: „Op het moment dat er voorstellen komen die verdergaan dan nu (over gevoelige thema’s voor de partij, red.), dan gaat dat nooit gebeuren. Op een aantal onderwerpen moet er stand-still of verbetering richting onze standpunten zijn.”
De belangrijkste eis van de SGP in mogelijke formatiebesprekingen is de positie van de eenverdiener: „Daar moet wat aan gebeuren. Het fiscale nadeel dat je als eenverdiener hebt, moet echt van tafel.”