Eerste wereldwijde AI-top eindigt zonder afspraken
Wereldleiders, deskundigen en techkopstukken kwamen deze week op het Britse landgoed Bletchley Park bijeen om te spreken over kunstmatige intelligentie (AI). Deze eerste wereldwijde AI-top eindigde donderdag echter zonder afspraken.
Wel tekenden grootmachten als de Verenigde Staten en China een verklaring waarin staat dat AI betrouwbaar en veilig moet zijn en vooral in dienst moet staan van de mens. Ook Nederland zette een handtekening onder het document.
Onder de genodigden waren onder meer voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, X-topman Elon Musk en Sam Altman, de baas van ChatGPT. Organisator Groot-Brittannië hoopt er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.
Namens Nederland gaf demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) acte de présence. Ze vindt dat wereldwijde regels moeten voorkomen dat AI desastreuze gevolgen gaat hebben. De bewindsvrouw wees tijdens de top op zowel de kansen als de gevaren van de technologie.
De Europese Unie houdt zich al bezig met wetgeving. Deze zomer heeft het Europees Parlement een wet aangenomen die het gebruik van de technologie aan banden legt. Gezichtsherkenning met slimme camera’s is bijvoorbeeld verboden in de publieke ruimte en voor grote chatbotmodellen als ChatGPT gelden bindende regels.
Mensenrechten
„Maar wereldwijd missen we afspraken, daarin zie ik ook een rol voor de Verenigde Naties”, zei Van Huffelen tegen het ANP. Een deel van de benodigde afspraken is volgens de staatssecretaris al gemaakt in internationale verdragen, bijvoorbeeld over mensenrechten en biotechnologie. Deze moeten alleen beter worden toegesneden op AI, vindt ze. Een van de veelgenoemde zorgen over kunstmatige intelligentie is dat de technologie kwaadwillenden kan helpen om biologische wapens te ontwikkelen.
De aanwezige topmensen van bedrijven, politici en andere vertegenwoordigers vinden allemaal dat meer regels nodig zijn, merkte Van Huffelen. „Maar ook dat we het kind niet met het badwater weg kunnen gooien.” De bewindsvrouw ziet grote kansen op onder meer het gebied van gezondheidszorg. Onderzoekers in Zweden stelden bijvoorbeeld deze zomer in een onderzoek dat kunstmatige intelligentie beter in staat is om te screenen op borstkanker dan radiologen.
Oplichting
Volgens Marietje Schaake, directeur technologiebeleid aan de Amerikaanse Stanford University, moet het gesprek niet alleen gaan over toekomstige gevaren van AI, maar ook over de problemen die de technologie nu al oplevert. Ze wijst onder meer op het makkelijker verspreiden van desinformatie en nieuwe vormen van criminaliteit waarbij AI wordt ingezet. Daar was tijdens de top echter geen aandacht voor. „De Britse regering is vooral bezig met het op de kaart zetten van het land en hoe ze bedrijven kunnen binnenhalen”, stelde ze vrijdagmorgen op Radio 1.