BinnenlandIn de schijnwerpers
Duizenden kilo’s minder ziekenhuisafval door paracetamol in tabletvorm

Milieuvervuiling tegengaan door patiënten voortaan vaker paracetamol in tabletvorm te geven dan via het infuus. Dat wil het Erasmus MC in Rotterdam bereiken met de Duurzame Paracetamol Challenge die dinsdag van start is gegaan.

Apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC met de trofee die langs ziekenhuizen gaat die voortaan vaker kiezen voor paracetamol in tabletvorm. beeld Nicole Hunfeld
Apotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus MC met de trofee die langs ziekenhuizen gaat die voortaan vaker kiezen voor paracetamol in tabletvorm. beeld Nicole Hunfeld

Nicole Hunfeld, apotheker van de intensive care van het Erasmus MC, hoopt dat alle ziekenhuizen in Nederland mee gaan doen. „We zijn aan het verduurzamen, dan is dit een mooie kans en moeten we ervoor gaan.”

Hoe bent u op het idee gekomen?

„Tijdens mijn werk op de ic verbaasde ik me over de hoeveelheid paracetamol die via het infuus wordt toegediend. Er wordt vaak gedacht dat de medicatie op deze manier beter werkt, maar metingen laten zien dat een tablet dezelfde mate van pijnbestrijding heeft. Daarom wilde ik een ludieke actie opzetten om een gedragsverandering in gang te zetten.”

Waarom is een tablet minder vervuilend?

„Geneesmiddelen die via het infuus gaan, moeten gesteriliseerd worden. Dat kost veel stroom. De vloeistof zit bovendien in een glazen flacon, wat voor veel ziekenhuisafval zorgt. Dat moet ook nog eens worden verbrand. Een infuus heeft daarom veel meer impact op het milieu dan een tablet.

Als alle ziekenhuizen meedoen aan de challenge en in minimaal 25 procent van de gevallen wordt gekozen voor tabletten, zorgt dat per jaar voor 144.000 kilo minder afval.”

Hebben er al ziekenhuizen gereageerd?

„In de zomer heeft de helft van de ziekenhuizen toegezegd mee te doen. We hopen dat dit aantal nog verder toeneemt. Als ze aan de beoogde daling voldaan hebben, krijgen ze van ons een paracetamol met een doorsnee van bijna een meter. Deze trofee gaat van ziekenhuis naar ziekenhuis.”

Kunnen we in de toekomst helemaal van het infuus af?

„Voor mensen met problemen aan het maag-darmkanaal blijft het infuus noodzakelijk. Dat geldt ook voor kleine kinderen. Wel hoop ik dat we zoveel mogelijk met tabletten gaan werken. In het Erasmus MC is het gelukt om binnen een maand een verlaging van 50 procent te halen.

In de toekomst kan dat mogelijk ook bij andere geneesmiddelen, maar we willen eerst met dit initiatief impact maken.”

In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer