Succes bij aanpak van criminele jongeren
Justitie in Amsterdam krijgt steeds meer zicht op het aantal hardekernjongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar. Het OM heeft momenteel 425 jeugdige criminelen op het oog.
Vorig jaar werden 225 van hen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat is ruim twee keer zo veel als het OM had gehoopt, liet hoofdofficier van justitie L. de Wit vrijdag weten.
Van de jongste veelplegers in de leeftijd van 12 tot 18 jaar zat op 1 januari van dit jaar ongeveer 20 procent vast. De Wit merkte daarbij op dat deze resultaten te danken zijn aan gerichte opsporing. De aanpak van veelplegers staat in Amsterdam hoog op de agenda. Behalve de jeugdige criminelen telt de hoofdstad ruim 900 zogeheten zeer actieve veelplegers van 18 jaar en ouder.
Hoewel de hoofdofficier zich in het algemeen tevreden toont over het beleid van justitie in Amsterdam, pleit hij voor een belangrijke verbetering van de aanpak van criminele ontnemingen, geld dat op onrechtmatige wijze is verkregen. Dat moet en kan een stuk beter dan in het afgelopen jaar, toen het OM er niet in slaagde het beoogde doel te halen. Het parket heeft extra mensen ingezet binnen het OM en in de diverse politiedistricten die zich volop op dit pijnpunt moeten richten.
In 2003 haalde justitie bij de politierechter bijna 79.000 euro aan ontnemingsvorderingen, de zogenaamde pluk-ze-zaken, binnen. Vorig jaar was dat ruim 320.000 euro. Het OM streeft naar een verdrievoudiging van dit bedrag in 2005, ongeveer 1 miljoen euro.
Hoeveel het OM heeft verkregen aan criminele gelden via de meervoudige kamer is onduidelijk, maar volgens een woordvoerder gaat het om miljoenen euro’s. Het aantal pluk-ze-zaken stond in 2003 op veertig. Vorig jaar steeg dat aantal tot 53 en het OM wil dit jaar ongeveer 100 ontnemingszaken voor de meervoudige strafkamer brengen.
De Wit zei verder dat het OM nog flink wat te doen staat als het gaat om het oplossen van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De bewijsvoering vormt in deze zaken het grootste knelpunt. „Het aantal praatgrage mensen in die omgeving is niet geweldig groot.” De hoofdofficier wil echter nog niet spreken van een structureel probleem.
De politie in Amsterdam controleert al jaren streng op kleine overtredingen, zoals wildplassen, openbare dronkenschap, illegale fietshandel en drugsgebruik. Vorig jaar constateerde de politie 34.000 van dit soort overtredingen, in 2002 waren dat er nog 25.000. Volgens De Wit stijgt het aantal processen-verbaal hiervoor jaarlijks met ongeveer 20 procent.