Kamer schuift midden in de nacht met miljarden
Op de laatste vergaderdag voordat de Tweede Kamer met verkiezingsreces gaat, steunden partijen plannen om de begroting voor volgend jaar flink te verbouwen. De Kamer stemde over de belastingwetten voor volgend jaar en de enkele tientallen wijzigingsvoorstellen waar de Kamer zelf mee was gekomen. Rond 03.00 uur ’s nachts is daarmee met miljarden geschoven.
Bekend was al het plan van ‘links’ om de bankenbelasting te verhogen (150 miljoen euro). Dit moet deels de verhoging van het minimumloon financieren. ‘Rechts’ wil de korting op de brandstofaccijnzen langer in stand houden, wat 1,2 miljard euro kost. Daarvoor wordt onder meer een greep gedaan uit het Nationaal Groeifonds.
Omdat het pas vanaf 2027 lukt om kinderopvangtoeslag vrijwel gratis te maken, moet de belastingkorting voor jonge ouders langer in stand blijven, maar daarna worden afgebouwd. Een voorstel van de ChristenUnie kreeg hiervoor genoeg steun. CDA en VVD willen de energiebelasting verlagen (ter waarde van 100 miljoen euro). Ook dat voorstel kon op een meerderheid rekenen.
De voorgestelde verhoging van de accijns op alcoholhoudende dranken moet wat de VVD en de SGP betreft worden gehalveerd. Om de 72 miljoen euro te betalen die de schatkist hierdoor zou mislopen, gaat de accijns op tabak en de belasting op kansspelen juist meer omhoog, aldus het voorstel dat werd aangenomen door de Tweede Kamer.
Normaal gesproken hoeven partijen pas vlak voor het nieuwe jaar te stemmen over het Belastingplan. Maar omdat volgende maand al verkiezingen zijn, werden de stemmingen naar voren gehaald.
Doordat het kabinet deze zomer is gevallen en dus demissionair is, lag bovendien de nadruk meer op de plannen van de Kamer zelf. Kamerlid Pieter Omtzigt en VVD’er Silvio Erkens gaven allebei aan moeite te hebben met het gehaaste, nachtelijke stemmen over de miljardenplannen. Beide Kamerleden kwamen zelf overigens evengoed met ingrijpende voorstellen.