Deel Groningse herdenking Kristallnacht geschrapt
Groningen. Een deel van het programma van de Kristallnachtherdenking op 5 november in Groningen gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft besloten een stille tocht te schrappen vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. Naar aanleiding van dat conflict zijn „discriminerende teksten” achtergelaten bij een moskee in Middelburg.
Geert Volders, directeur van Synagoge Groningen, bevestigde dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door Dagblad van het Noorden dat een deel van het programma van de herdenking niet doorgaat. De synagoge is een van de organisatoren.
Volgens Volders is het annuleren van de tocht een voorzorgsmaatregel vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas. „Wij willen niet het risico lopen dat mensen deze tocht verwarren met een pro- dan wel contra-demonstratie”, zegt Volders.
De lezing van Manja Pach, medeoprichter van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, gaat wel door. „Wij vinden het enorm belangrijk dat we de gebeurtenissen van 1938 blijven vertellen”, benadrukt Volder. Tijdens de Kristallnacht, die plaatsvond van 9 op 10 november 1938, vielen nazi’s in Duitsland synagogen en winkels van Joden aan.
Bij de Middelburgse Yildirim Beyazit Moskee zijn „discriminerende en haatdragende leuzen aan het adres van moslims en de islam” achtergelaten. Dat gebeurde op woensdag 18 oktober, meldt de Islamitische Stichting Nederland (ISN), die 148 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt. Op een foto is te zien dat op een lantaarnpaal een A4-blad met tekst is geplakt. De tekst verwees volgens ISN ook naar de „recente gebeurtenissen in Gaza”.
Anti-islamtendensen
De stichting heeft aangifte gedaan bij de politie. „De moskee heeft haar zorgen geuit over het voorval”, schrijft ISN in een persbericht. „De Islamitische Stichting Nederland veroordeelt deze daad en maakt zich zorgen over de toenemende anti-islamtendensen en moslimdiscriminatie in de samenleving en het geweld jegens moslims. ISN blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en zal dergelijke anti-islamitische en xenofobe incidenten melden bij overheidsinstanties en anti-discriminatievoorzieningen.”
ISN zegt sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas meer incidenten van moslimhaat te hebben geconstateerd. Dat zijn vooral „verbale uitingen jegens moskeegangers”, aldus een woordvoerder. De Yildirim Beyazit Moskee was niet bereikbaar voor commentaar.