Israël: „Terreurcellen” Libanon geraakt
Volg de laatste ontwikkelingen in Israël na de aanval van Hamas op zaterdag 7 oktober.
Advertentie
Het Israëlische leger zegt „terreurcellen” in het zuiden van Libanon te hebben getroffen na nieuwe beschietingen vanuit het noordelijke buurland. Vanuit Libanon werden meerdere raketten afgevuurd op Israël. Daarbij raakten volgens Israëlische media twee Thaise burgers gewond.
Het Libanese televisiestation Al-Manar van de pro-Iraanse Hezbollah had eerder de beschietingen van Israëlische doelen gemeld. Dergelijke aanvallen worden gewoonlijk uitgevoerd door Hezbollah of Palestijnse militanten in Libanon.
Egypte zal zich ook na het topoverleg over de oorlog in het Midden-Oosten blijven inzetten voor een tweestatenoplossing voor Israëliërs en Palestijnen. Een „onafhankelijke Palestijnse staat” moet op zo kort mogelijke termijn ontstaan, wanneer de huidige crisis tot een „nieuwe politieke geest” heeft geleid, zei de woordvoerder van president Abdel Fattah al-Sisi zaterdag. „De Palestijnen moeten alle rechten krijgen die andere mensen genieten”.
Bij de pro-Palestijnse betoging in Den Haag is niks strafbaars gebeurd. Dat zegt de politie naar aanleiding van ophef die was ontstaan, omdat sommige mensen meenden dat een vlag die werd meegedragen van Hamas was. Het bleek echter om een andere vlag met Arabisch opschrift te gaan.
Aan de demonstratie deden naar inschatting van de politie zo’n 1500 mensen mee. Deelnemers hadden onder meer Palestijnse vlaggen bij zich. Een van de betogers had een groene vlag met een witte Arabische tekst erop meegenomen. Daarop stond volgens mensen met kennis van het Arabisch de naam van de islamitische imam Hoessein, een belangrijk figuur binnen de sjiitische islam.
Hamas, de militante Palestijnse groepering die in oorlog is met Israël, gebruikt ook vaak een groene vlag met een witte Arabische tekst erop. Die was bij het protest in Den Haag niet te zien. „Er waren geen Hamasvlaggen”, zegt ook een woordvoerster van de Haagse politie. Ze vertelt dat deskundigen de vlaggen nader hebben beoordeeld. Ook is overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie.
Ongeveer 100.000 mensen hebben een pro-Palestijnse demonstratie gehouden in het centrum van Londen. Ze trokken door de Britse hoofdstad om een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Palestijnse Gazastrook te eisen.
De demonstranten, die „Free Palestine” scandeerden, spandoeken vasthielden en met Palestijnse vlaggen zwaaiden, verzamelden zich bij Downing Street, de officiële residentie en het kantoor van de Britse premier Rishi Sunak.
De diplomatieke druk om te komen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas moet flink opgevoerd worden, aldus D66-lijsttrekker Rob Jetten. De Europese Unie moet daarvoor zijn invloed gebruiken bij Israël, zei hij op een congres van zijn partij in Apeldoorn.
Een miljoen kinderen in de Gazastrook worden geconfronteerd met een „ernstige humanitaire crisis”, zegt de kinderrechtenorganisatie UNICEF. De organisatie leverde onder andere water in het eerste konvooi dat zaterdag de Egyptische grens naar de Gazastrook overstak.
UNICEF leverde 44.000 flessen drinkwater. Dat zou genoeg zijn voor zo’n 22.000 mensen voor een dag. „De levering van water is een kwestie van leven of dood. Elke minuut telt.” Sinds Israël de Gazastrook blokkeert als antwoord op de aanvallen van Hamas kwamen er twee weken geen water, voedsel, medische hulpmiddelen en brandstof het gebied meer in.
Volgens UNICEF is de situatie in de Gazastrook nijpend. Het water raakt op en toegang tot sanitair is zeer beperkt. „Als we niet structureel en consistent humanitaire voorraden kunnen leveren, bestaat het reële gevaar van levensbedreigende ziekte-uitbraken”, aldus de VN-organisatie.
Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn 4385 Palestijnen overleden, zegt het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza dat onder controle van Hamas staat. Ruim 1700 van die slachtoffers zouden kinderen zijn. Ook vielen er volgens het Palestijnse ministerie ruim 13.500 gewonden.
Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas zijn sinds een verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober verwikkeld in gevechten. Aan de Israëlische zijde zijn al meer dan 1400 doden gevallen, zeggen Israëlische autoriteiten. Ook zou Hamas ruim tweehonderd mensen hebben ontvoerd en nog vasthouden in de Gazastrook.
Israël voert aanhoudende bombardementen uit op de Gazastrook. Ook Israël wordt vanuit de Gazastrook nog steeds bestookt met raketten. Veel daarvan worden door het zogeheten Iron Dome luchtafweersysteem onderschept. Ook zou een groot aantal van de raketlanceringen van Hamas mislukken, aldus de Israëlische krijgsmacht.
Advertentie
Enkele honderden pro-Palestijnse demonstranten lopen zaterdagochtend een mars van het Haagse Transvaalpark naar het Zuiderpark.
Voorafgaand aan de mars werd een islamitisch gebed gehouden en werd de menigte toegesproken. "Deze mars is geen mars van agressie, maar van vrede", zei de spreker. Met de mars willen de deelnemers wijzen op het "onrecht dat zich in de wereld voordoet en vooral in Palestina".
Een aantal deelnemers heeft Palestijnse vlaggen meegenomen en protestborden en spandoeken met daarop de tekst "Free Palestine". Verder beschuldigen deelnemers Israël van terrorisme en roepen ze "Allahu Akbar". Ook is er een deelnemer die wappert met een groene vlag met een Arabische tekst. De vlag lijkt op die van Hamas, een groepering die onder meer door de EU wordt beschouwd als terroristische organisatie, maar is dat niet. De politie in Den Haag schrijft op X dat de vlag niet strafbaar is.
De stoet wordt begeleid door de politie, die aanwezig is met onder meer busjes, paarden en op de fiets. Ook buurtvrijwilligers lopen mee met de stoet.
Gedwongen verplaatsing van Palestijnen zou een oorlogsmisdaad zijn, zei de Jordaanse koning Abdullah bij een vredestop in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hoogwaardigheidsbekleders van over de wereld zijn daar bijeen om het te hebben over de oorlog tussen Hamas en Israël.
"Israëlische leiders moeten begrijpen dat er geen militaire oplossing is voor hun veiligheidszorgen", zei de koning. "Op dit moment is Israël bezig met het letterlijk uithongeren van de burgers in Gaza. Maar de Palestijnen hongeren al decennia naar hoop, vrijheid en een toekomst."
Volgens de Verenigde Naties zijn een miljoen Palestijnen ontheemd geraakt in de Gazastrook. Israël heeft de Palestijnse bevolking meerdere malen opgeroepen het noorden te verlaten en naar het zuiden van de Gazastrook te trekken.
Israël gaat zijn aanvallen op bolwerken van de Hamasbeweging in de Palestijnse Gazastrook opvoeren. Dat meldt een woordvoerder van het Israëlische leger.
Jeruzalem zegt de militante groepering te willen vernietigen na de aanval van Hamas op Israël twee weken geleden, die door Israël als terreur is bestempeld. Sindsdien kwamen zeker 307 Israëlische militairen om het leven.
Volgens de Israëlische strijdkrachten hebben inmiddels zo'n 700.000 personen het noorden van de Gazastrook verlaten op aandringen van Israël. De Israëlische regering wil burgers daar weg hebben om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van het Israëlische offensief tegen Hamas.
De grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah zal de komende tijd vaker worden geopend. Volgens de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zullen de Verenigde Naties en de Palestijnse Rode Halve Maan toezien op het transport van noodhulp over de grens, meldt Al Jazeera.
Al-Sisi stelde ook dat Egypte de grens met de Gazastrook niet dicht heeft gehouden. Volgens de president kon noodhulp de grens niet oversteken vanwege Israëlische bombardementen op Rafah.
Zaterdag stak een eerste konvooi van twintig vrachtwagens de grens over om voedsel en medische middelen naar de Gazastrook te brengen. Kort daarna werd de grens weer gesloten.
Premier Mark Rutte noemt het feit dat de eerste vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza zijn binnengereden "een belangrijke eerste stap maar er is meer nodig". De hulp arriveerde zaterdagmorgen uit Egypte.
Nederland blijft zich volgens de demissionaire premier op X "inzetten voor het voortzetten van humanitaire hulp" aan de bevolking van de Gazastrook. Het kabinet is voorstander van een bestand tussen Israël en Hamas om de humanitaire ramp daar te stoppen.
Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) laat op hetzelfde sociale medium weten "opgelucht" te zijn met de "bescheiden hoeveelheid goederen die nu worden toegelaten". De situatie in Gaza blijft "zeer zorgwekkend" en daarom moet er meer humanitaire hulp naar Gaza, aldus de bewindsvrouw.
Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn twintig vrachtwagens met hulpgoederen bij Rafah de grens overgestoken. Daarna is de grens met Egypte weer gesloten. Israël heeft de Gazastrook kort na het begin van de oorlog volledig van de buitenwereld afgesloten. Egypte houdt de grens dicht uit angst voor een vluchtelingenstroom.
De aankomst van de eerste noodhulp in de Gazastrook sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak, verandert weinig aan de "catastrofale medische toestand" in het Palestijnse gebied, zegt Hamas. De twintig vrachtwagens met medicijnen en voedsel zouden veel te weinig zijn om iets doen aan de humanitaire crisis in de Gazastrook.
Israël heeft sinds de start van de oorlog een blokkade van de Gazastrook opgeworpen. Water, voedsel, medicijnen en brandstof kwamen sindsdien het gebied niet meer in. Pas zaterdagochtend bereikte noodhulp voor het eerst weer het Palestijnse gebied.
Volgens Hamas gaan de Israëlische bombardementen in de tussentijd onverminderd door. De militante Palestijnse beweging meldt dat op zo'n 20 kilometer ten noorden van de grens een wooncomplex zou zijn geraakt waarbij dertien Palestijnen om het leven kwamen.
Zo'n 10.000 mensen zijn zaterdag bijeengekomen in de Australische miljoenenstad Sydney om te demonstreren voor de Palestijnse gebieden. De protestmars werd op het laatste moment door de autoriteiten goedgekeurd en verliep zonder problemen.
Bij eerdere pro-Palestijnse demonstraties in Sydney was de politie massaal aanwezig, mede omdat er anti-Joodse leuzen werden gescandeerd. Dat gebeurde onder meer bij het Sydney Opera House afgelopen week. Zaterdag vloog er uit voorzorg een politiehelikopter boven het protest, maar er werden volgens een politiewoordvoerder geen arrestaties verricht.
Ook in de Australische steden Brisbane, Perth en Hobart staan dit weekend protesten gepland. In Nederland zijn mensen in onder meer Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Enschede, Maastricht, Den Bosch en Deventer opgeroepen om voor de Palestijnse gebieden te komen demonstreren.
Israël dreigt met een grondoffensief in de Palestijnse Gazastrook. Dat gebied wordt bestuurd door de radicale beweging Hamas, die begin deze maand een grote aanval op Israël uitvoerde.
Israëlische burgers die zich in Egypte of Jordanië bevinden, moeten die landen zo snel mogelijk verlaten, zegt het Israëlische Veiligheidsagentschap. Het vreest dat Israëli's er het doelwit kunnen zijn van tegenstanders van de Israëlische betrokkenheid bij de oorlog met Hamas.
Ook voor Marokko heeft Israël het dreigingsniveau opgetrokken. Het veiligheidsagentschap raadt Israëli's aan niet naar het land te gaan, tenzij het gaat om "essentiële redenen". Daarnaast raadt het agentschap Israëli's aan om reizen te vermijden naar andere landen in het Midden-Oosten, zoals Turkije, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten.
"Als gevolg van de oorlog is er de afgelopen dagen een significante escalatie vastgesteld van de protesten tegen Israël in verschillende landen in de wereld", stelt het agentschap. Vooral in Arabische landen in het Midden-Oosten zijn er "uitingen van vijandigheid en geweld tegen Israëli's en Joden."
Al zeventien medewerkers van de Verenigde Naties zijn sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas gedood bij Israëlische bombardementen in de Gazastrook. "Sommigen van hen kwamen om met hun familie terwijl ze lagen te slapen", zegt de afdeling van de VN in Gaza in een verklaring.
De organisatie vreest dat het werkelijke aantal doden nog hoger ligt. Het hoofd van de organisatie in Gaza roept op burgers te beschermen. "Laat me duidelijk zijn: burgers beschermen in tijden van conflict is geen doel of een ideaal, het is een verplichting aan onze gedeelde menselijkheid."
Bij Israëlische bombardementen van de Gazastrook zijn volgens Palestijnse autoriteiten al meer dan 4000 mensen om het leven gekomen. Meer dan een miljoen Palestijnen zijn ontheemd. Aan de Israëlische zijde zijn 1400 mensen gedood, aldus de Israëlische autoriteiten.
De eerste vrachtwagens met humanitaire hulp zijn vanuit Egypte Gaza binnengereden. Dat is te zien op livebeelden op de Egyptische televisie. Het is voor het eerst sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak op 7 oktober dat humanitaire goederen worden geleverd aan de inwoners van Gaza.
Volgens een bericht van Hamas, de groepering die de Gazastrook controleert, "omvat het konvooi dat vandaag de grens oversteekt twintig vrachtwagens". Die hebben "medicijnen, medische benodigdheden en een beperkte hoeveelheid voedselvoorraden" aan boord.
Al sinds kort na het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël vragen hulporganisaties om de grens bij Rafah te openen, zodat humanitaire goederen het gebied binnen kunnen. De grensovergangen tussen Gaza en Israël zijn gesloten, en die met Egypte is daarom het enige alternatief.
Israël kantte zich ook tegen de opening van de grens, uit angst dat via die route nieuwe wapens voor Hamas het gebied binnen zouden komen. Egypte vreesde voor een toestroom van vluchtelingen die weg willen uit de Gazastrook.
De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, startte onderhandelingen met het oog op de opening van de grensovergang. Hij sprak met de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi in Caïro en andere leiders in de regio. Ook president Joe Biden maakte een punt van de snelle opening van de grensovergang tijdens zijn bezoek aan Israël op woensdag.
Advertentie