Voorzitter stichting Yachad: NGK-vereniging „nieuwe kans” voor aandacht voor Israël
Een Israëldeputaatschap hebben de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) niet. Israël blijft namelijk een gevoelig thema, zegt ds. Jan-Henk Soepenberg, voorzitter van Yachad, die –sinds kort als stichting– aandacht vraagt voor de Joden.
Yachad ontstond in 2010 uit een samenvoeging van twee eerdere organisaties die aandacht vroegen voor Evangelieverspreiding onder Joden, zo legt ds. Soepenberg uit. De werkgroep viel altijd onder de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) te Ommen-West. Nu, kort na de hereniging van de GKV en de Nederlands Gereformeerde kerken in de NGK, wordt Yachad een losse stichting binnen het nieuwe kerkverband, meldde het magazine OnderWeg vorige week.
Yachad wordt een stichting. Waarom?
„De gemeente Ommen-West wilde de verantwoordelijkheid voor Yachad graag doorgeven aan een andere gemeente. Pogingen om die te vinden zijn niet gelukt. Veel plaatselijke gemeenten hebben zelf al projecten. Daarom zijn we nu een losse stichting geworden.
Maar Yachad is eigenlijk ook van mening dat het thema Israël boven het plaatselijke niveau uitgaat; het onderwerp geldt alle gemeenten. Ik zou zelf veel zien in samenwerken met andere kerkverbanden en in aansluiten bij wat er al is. Ik denk aan het Centrum voor Israëlstudies (CIS).
Praktisch verandert er nu eigenlijk niets. Het doel is nog steeds om de kerken bewust te maken van de bijzondere band met het Joodse volk en vragen om gebed voor Israël.”
Leeft Israël binnen de NGK?
„Te weinig, vind ik. Des te belangrijker is het dat de stichting Yachad er aandacht voor vraagt.
De vrijmaking in 1944 was een trauma voor de kerken. Dat er in die tijd weinig theologische ruimte was voor Israël, kan ik wel begrijpen. Daar is later beweging in gekomen. De hoogleraren Jakob van Bruggen en Rob van Houwelingen hebben nadrukkelijk aandacht voor Israël gevraagd.
We zijn in gesprek gegaan met onze Theologische Universiteit Utrecht om te horen hoe in het curriculum aandacht wordt gegeven aan het Joodse volk. Dáár begint het: als er theologisch geen voeding aan gegeven wordt, komt het niet in de gemeenten terecht.”
Ds. Ruud ter Beek, emeritus NGK-predikant, schreef vorige week in OnderWeg: „De NGK ‘doen’ niet kerkbreed aan Israël. Ik vind dat een beschamend gemis.” Herkent u dat?
„In de GKV is in 2014 al geprobeerd om een Israëldeputaatschap op te richten. Dat heeft het niet gehaald. Er werd toen gezegd: we moeten juist minder deputaatschappen hebben. Er ligt namelijk vanouds veel nadruk op de plaatselijke gemeente in onze kerken.
Daarbij komt: vanouds is Israël in de GKV een discussiepunt. Ligt er nog een opdracht voor de kerk richting het Joodse volk? Er zijn mensen die weinig hebben met de huidige staat Israël, maar er is ook het Christenen voor Israël-geluid: zeer gepassioneerd. Door al deze gezichtspunten is het lastig om één deputaatschap te creëren. Want wat moet dat dan gaan doen?
In reformatorische kerken heb je, denk ik, een meer eenduidige Israëlvisie. Maar we hebben ook een gezamenlijke uitdaging: de jongere generatie meekrijgen. Ik was pas op een CIS-studiedag in Ede: we zagen vooral grijze hoofden.
Overigens waren er in de Tweede Wereldoorlog veel gereformeerden die onderdak boden aan Joden. Ik sprak deze week nog een Joodse man uit onze kerken die door onderduiken de Heere Jezus heeft leren kennen.”
In de GKV had Yachad de opdracht van de synode om relaties met het Joodse volk te onderhouden. Geldt dat nu ook voor de NGK-synode?
„De eerste NGK-synode van Deventer is net van start gegaan. We willen daar als Yachad de vraag neerleggen: hoe gaan we het thema Israël oppakken? Ik zie het graag zo dat de NGK-vereniging een nieuwe kans is om gestalte te geven aan onze plaats tegenover Israël. We moeten nooit vergeten dat de stam ons draagt en wij niet de stam.”
Op welke manier leeft u in de huidige oorlog mee met Israël?
„We hebben zaterdag de predikanten opgeroepen om zondag te bidden voor Israël. Ook onder onze Messiasbelijdende broers en zussen zijn reservisten opgeroepen. We hebben contacten met de gemeente ”Voice in the wilderness” van Joshua Simon in Jeruzalem en met twee uitgeverijen. We hebben hen laten weten dat we aanhoudend voor hen bidden.”
ds. J.H. Soepenberg, voorzitter stichting Yachad, over het thema Israël in de NGK