„Emeritaat geweldige overgang”
„Met emeritaat gaan is voor predikanten een geweldige overgang. Ze ervaren het als een leegte en ze komen in een andere omgeving.”
Dat zei ds. J.P. Nap woensdag op een bijeenkomst van de kring van hervormd-gereformeerde emeritus predikanten en predikantsvrouwen in Veenendaal.
In 1978 opperden enkele emeritus predikanten het idee om bijeen te komen om contact te onderhouden. „Zo ontstond de kring van emeriti”, aldus de huidige kringvoorzitter ds. Nap.
Ds. Nap sprak over 1 Thessalonicenzen 2 en 3, waar Paulus schrijft dat hij graag naar Thessalonica gekomen was, maar de satan hem dat verhinderde. Daarom stuurde hij Timotheüs om het geloof van de Thessalonicenzen te versterken en ze te bemoedigen. Timotheüs brengt vervolgens verslag uit aan Paulus van de goede boodschap van hun geloof en liefde. Achter die boodschap zit de Heilige Geest, zei ds. Nap. „Waarover praten wij?”, vroeg hij de aanwezigen. „Gaat het over veranderingen in de kerk, over achteruitgang? Het is belangrijker om Gods werk te zien in de gemeenten in het leven van met name jongeren. Het Evangelie, de goede boodschap, gaat door, ook na ons vertrek uit de gemeente die we dienden.”
Binnenvaart
Binnenvaartpredikant ds. Dirk Meijvogel uit Harderwijk maakte de emeriti deelgenoot van zijn ervaringen in het schipperspastoraat.
De voormalige Katwijkse visser is inmiddels bijna tien jaar in dienst van het binnenvaartpastoraat van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hij is verantwoordelijk voor de preekplaatsen Duisburg en Mannheim in Duitsland. Sinds zijn collega ds. Louis Krüger met emeritaat ging, is ds. Meijvogel de enige schipperspredikant van de PKN.
Hoeveel binnenvaartschippers er de zondagse diensten in genoemde plaatsen bezoeken, hangt af van hoeveel schippers er afgemeerd liggen, legde ds. Meijvogel uit. Soms is het een handjevol, soms zit de kerk vol. „Als er meer dan tien bezoekers zijn, houden we een kerkdienst. Als er minder dan tien zijn, doen we een Bijbelstudie”, zegt de predikant.
De predikant is blij dat schippersgezinnen met hun vaak jonge kinderen de diensten bezoeken. „Het onderhouden van contacten is belangrijk. Daarom drinken we koffie na de dienst.”
Net pak
Een van de taken van ds. Meijvogel is het zogenoemde boordbezoek of boordpastoraat. Zowel Duisburg als Mannheim zijn overslaghavens, vaak voor kolen. „Als ik daar schippersfamilies bezoek, is het niet zinvol om in een net pak aan boord te gaan, want je bent dan letterlijk zo zwart als kool.”
Verder verzorgt ds. Meijvogel Bijbelstudies en gezinsweekenden. Een enkele keer leidt ds. Meijvogel een trouw- of rouwdienst van een schippersgezin. Op een schippersbeurs in Gorinchem staat het binnenvaartpastoraat steevast met een stand. „Een van de drukst bezochte stands”, aldus ds. Meijvogel.
Het aantal schippersinternaten neemt af constateert ds. Meijvogel. Schippersgezinnen geven kinderen tot zes jaar onderwijs aan boord. Moeten ze naar het basisonderwijs, dan gaat moeder vaak aan wal
wonen en vaart vader met een knecht.