Raad van State verwerpt bezwaren tegen verkeer moskee Enschede
Het lijkt er op dat de Stichting Selimiye Moskee en de Islamitische Stichting Nederland een nieuwe moskee mogen bouwen in Enschede. De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van omwonenden tegen te veel verkeersdruk in hun wijk door moskeebezoek verworpen. Daarmee zijn na vijftien jaar de laatste bezwaren tegen de komst van de moskee met 625 gebedsplaatsen van tafel.
De nieuwe moskee moet twee oude gebouwen in het centrum van Enschede vervangen. Vanaf de eerste plannen waren er veel bezwaren tegen de bouw van het gebedshuis. Zo duurde het jaren voor er overeenstemming was bereikt over de azan, de gebedsoproep vanuit een moskee. In de loop van de jaren veranderde de gemeenteraad ook nog eens van mening over een nieuw bestemmingsplan. Toen greep de Raad van State al in en bepaalde dat de raad een nieuw besluit moest nemen. Omwonenden stapten opnieuw naar de hoogste bestuursrechter toen het nieuwe besluit er in 2022 lag.
De omwonenden zijn bang voor parkeeroverlast als alle 625 gebedsplaatsen in gebruik zijn. Maar de Raad van State is het met de stichtingen en de gemeente eens dat daarvoor voldoende voorzieningen zijn getroffen, ook al omdat het onwaarschijnlijk is dat alle 625 plaatsen tegelijk in gebruik zullen zijn. Alleen met het Suikerfeest en het Offerfeest kan het te druk worden rond de moskee, maar dan is er extra parkeerruimte op een terrein in de buurt. Aangezien het vrijdagmiddaggebed buiten de avondspits valt, is het redelijk om aan te nemen dat het moskeebezoek niet tot onaanvaardbare verkeersbelasting in de buurt zal leiden, zegt de hoogste bestuursrechter.
De bezwaarmakers vrezen een grote toeloop van Duitse moslims naar Enschede, dat bij de grens ligt. Maar, zegt de Raad van State, er zijn 625 plekken in de moskee en het maakt niet uit waar de moslims vandaan komen. Ook overlast door islamitische bruiloften, die zeer omvangrijk kunnen zijn, is geen argument, aangezien vastgelegd is dat in de nieuwe moskee wel huwelijken voltrokken mogen worden, maar huwelijksfeesten niet toegestaan zijn.