Kerk & religie
Predikanten kritisch na verklaring PKN over „escalatie van geweld in Israël en Gaza”

Het moderamen van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft zaterdag „verbijsterd” gereageerd op „de escalatie van geweld in Israël en Gaza”. Verscheidene predikanten reageerden kritisch op de verklaring.

Redactie kerk
beeld AFP, Mahmud Hams
beeld AFP, Mahmud Hams

„De situatie escaleert dramatisch. Burgers in Israël, Joden en Palestijnen en anderen, zijn bang en maken zich grote zorgen over de escalatie van geweld die dreigt in Israël, Gaza en op de Westbank”, aldus de verklaring, die is ondertekend door scriba dr. R. de Reuver.

Het moderamen riep op om „hartstochtelijk te bidden om een einde aan de alles verwoestende spiraal van geweld. Om tekenen van Gods Koninkrijk, hoe klein en kwetsbaar ook. Opdat Jeruzalem, pars pro toto, waarlijk een stad van vrede zal zijn voor alle burgers van Israël.”

De wonden die geslagen worden, noemde het moderamen „hartverscheurend”. „Als kerk weten we ons verbonden zowel met Joden als met Palestijnse christenen, die zuchten onder deze verschrikkelijke daden van geweld. We voelen mee met de pijn van Joden, Palestijnse christenen, moslims en andere inwoners van het land.”

Het moderamen riep ook op te bidden „voor onze partners in het Heilige Land. Om geloof en moed om blijvend het gesprek te zoeken, juist nu alles wat zij moeizaam opgebouwd hebben weggeslagen lijkt te worden.”

Op X, voorheen Twitter, riep de verklaring kritische reacties op. „Soms moet de kerk met twee woorden spreken, maar nu even NIET: „Joden en Palestijnen en anderen, zijn bang…” Ik voel vervreemding bij deze inclusiviteit… TWEE andere woorden: Onopgeefbaar Verbonden met Israël…”, reageerde prof. dr. H. van den Belt. „Volgens mij mag behalve deze inclusieve tekst ook wel expliciet gebeden worden om vrede voor Jeruzalem”, stelde dr. A.J. Kunz. Dr. M. Visser zei naar aanleiding van de verklaring zich te „schamen PKN-predikant te zijn”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer