Binnenlandantisemitisme

Eis half jaar cel voor antisemitische projectie Anne Frank Huis

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van zes maanden geëist tegen de 42-jarige man die wordt verdacht van het projecteren van antisemitische teksten op de gevel van het Anne Frank Huis. „Wat bezielt verdachte om een verwerpelijke tekst op het Anne Frank Huis te projecteren”, zei de officier van justitie, die sprak van „een zeer bewust geplande actie bedoeld om anderen pijn te doen”. Naast de celstraf eiste de officier van justitie een locatieverbod, dat W. vijf jaar lang niet in Amsterdam mag komen.

ANP
5 October 2023 12:52Gewijzigd op 5 October 2023 13:36
Rechtbanktekening van Robert W. beeld ANP, ALOYS OOSTERWIJK
Rechtbanktekening van Robert W. beeld ANP, ALOYS OOSTERWIJK

Robert W., die zowel de Poolse als de Canadese nationaliteit heeft, werd in april van dit jaar opgepakt in Polen. Hij werd eind augustus naar Nederland gebracht en staat donderdag voor de rechtbank in Amsterdam voor belediging van Joden en het verspreiden van discriminerende uitingen. Hij ontkent de beschuldigingen.

Op het Anne Frank Huis verscheen op 6 februari van dit jaar de tekst ‘Anne Frank is uitvinder van de balpen’. Dat is een complottheorie die de Holocaust en de echtheid van het dagboek van Anne Frank ontkent.

W. staat ook terecht voor het maken en verspreiden van een filmpje op Telegram met de beelden van de projectie, voorzien van een discriminerend en antisemitisch lied op de melodie van Everybody Wants to Rule the World.

De officier benadrukte dat miljoenen mensen het Anne Frank Huis hebben bezocht. W. heeft uitgerekend dit wereldberoemde instituut uitgekozen om zijn neonazistische en schokkende opvattingen op te projecteren, zei de aanklager.

De man kwam na zijn arrestatie in Polen op vrije voeten en kreeg een uitreisverbod opgelegd. Op 8 juli hield de Duitse politie hem opnieuw aan op het vliegveld van Frankfurt, toen hij volgens het Openbaar Ministerie probeerde naar Canada te reizen.

In Polen loopt nog een strafzaak tegen W. wegens het promoten van fascisme en haatzaaien. Hij stond met een spandoek bij de beroemde poort van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Ook in San Diego in de Verenigde Staten is hij in een strafzaak verwikkeld. Daar werd hij op borgtocht vrijgelaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer