Vervuiler betaalt ook verpakkingsafval
Fabrikanten, gebruikers en consumenten draaien vanaf 2006 op voor de inzamel- en verwerkingskosten van melkpakken, kartonnen dozen en plastic drinkflessen. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) wil het bedrijfsleven verantwoordelijk maken voor het afval dat het produceert.
Wie nu een nieuwe wasmachine koopt, betaalt via de verwijderingsbijdrage direct mee aan het opruimen van het apparaat. Een dergelijk systeem wil Van Geel ook invoeren voor het verpakkingsmateriaal. Omdat de huidige afspraken met het bedrijfsleven eind dit jaar aflopen, wil de staatssecretaris het nieuwe systeem met ingang van 2006 laten ingaan.
De inzameling, scheiding en verwerking van verpakkingsafval wordt nu goeddeels georganiseerd door gemeenten. Het glas gaat in de glasbak en karton en papier in de papiercontainer. In deze opzet betaalt iedereen mee aan de verwerkingskosten via de gemeentelijke afvalstoffenheffing.
Van Geel wil een eerlijker systeem doorvoeren waarin de vervuiler betaalt: wie gebruikt, draait ook voor de kosten op. Voor elektrische apparaten geldt dat al langer. Vorig jaar zijn daar de autobanden bijgekomen. Karton, oud papier, plastic en glas moeten vanaf 2006 aan dat lijstje worden toegevoegd.
Naar verwachting zullen de fabrikanten van de kartonnen melkpakken en glazen wijnflessen die verwerkingskosten doorberekenen aan de klanten. Aan de kassa betalen consumenten wat extra om de verpakking weer op te ruimen.
„De kosten voor milieu worden zo opgenomen in de productprijs”, schrijft Van Geel aan de Tweede Kamer. Duitsland en België werken volgens een woordvoerder van VROM al volgens dat systeem.
Wat de staatssecretaris betreft, zijn eerst de bedrijven aan zet. Zij mogen een systeem bedenken hoe zij die inzameling en verwerking van verpakkingsafval gaan organiseren. Fabrikanten van kleine frisdrankflesjes zijn deze week in Rotterdam een proef begonnen met de aparte inzameling van deze petflesjes.
Het kabinet zal harde afspraken met het bedrijfsleven maken over welk percentage van het afval ten minste ingezameld moet worden. Komend najaar nemen kabinet en Tweede Kamer een besluit over het nieuwe verpakkingsbeleid.