Kerk & religie

Israëldagboek gereformeerde gemeente Bodegraven steeds breder verspreid

Het Israëldagboek, een initiatief vanuit de gereformeerde gemeente (gg) in Bodegraven, vindt op veel plaatsen waardering en wordt elk jaar breder verspreid.

2 October 2023 16:25Gewijzigd op 3 October 2023 11:36
De Olijfberg. beeld Andrew Shiva
De Olijfberg. beeld Andrew Shiva

Dit jaar zijn van het dagboekje 1100 exemplaren geprint, die verspreid zijn in een achttal gemeenten in de Gereformeerde Gemeenten, de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Hersteld Hervormde Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland, vertelt initiatiefnemer André Oudenaarden, lid van de Israëlcommissie in de gg te Bodegraven.

Israëlzondag

„Als GG kennen we geen officiële Israëlzondag, zoals dat in andere kerkverbanden soms wel gangbaar is”, licht Oudenaarden toe. „Wel heeft onze gastpredikant, ds. W. Silfhout, gistermorgen in de preek expliciet aandacht besteed aan het thema Israël. Aan het begin van de dienst is dit boekje, bij de ingang van de kerk, uitgedeeld aan alle kerkgangers. Ik begreep dat het boekje in de cgk van Sliedrecht uitgedeeld zou worden op een te houden zangavond. En zo doet elke gemeente dat weer op haar eigen manier.”

Het dagboek bevat voor 1 tot en met 10 oktober korte meditaties over Bijbelteksten die met Israël te maken hebben, geschreven door predikanten uit de genoemde kerkverbanden. Oudenaarden: „Betrokkenheid op Israël verbindt mensen uit diverse kerken. Jeruzalems muren gaan boven kerkmuren uit.”

Gespreksvragen

Medewerkers aan het dagboekje zijn ds. Silfhout, ds. C.G. Vreugdenhil, ds. M.L. Dekker, ds. C.P. de Boer, ds. J.P. Boiten, ds. W.L. van der Staaij, drs. A. Groothedde, ds. W. van Vlastuin, ds. B.M. van den Bosch en evangelist B. Noteboom. Vorig jaar schreef ook een ouderling van de Oud Gereformeerde Gemeenten een meditatie.

De bundel bevat voor elke dag een Bijbeltekst, een korte overdenking, een te zingen psalm, gespreksvragen en suggesties voor gebedspunten. En het boekje sluit af met een puzzel en een kleurplaat voor kinderen.

Het initiatief ontstond drie jaar geleden in de Israëlcommissie van de gg te Bodegraven. Oudenaarden: „Van onze kerkenraad krijgen we hiervoor de ruimte; hij staat volledig achter dit initiatief.”

Het eerste jaar werd het boekje alleen verspreid binnen een aantal gereformeerde gemeenten. „Daarna hebben we de kring breder getrokken. En naast de geprinte exemplaren zullen er ook best een heel aantal digitaal worden verspreid. Maar hoeveel dat er zijn, daar heb ik geen zicht op.”

Toekomstverwachting

Oudenaarden hoopt dat het dagboekje eraan zal bijdragen dat „een Bijbelse toekomstverwachting voor Israël in de harten, de gebeden en de gezangen van mensen steeds meer een plek gaat krijgen.” Door de wereldgeschiedenis „loopt altijd een rode draad van Gods onverbreekbare trouw aan dit volk”, zegt de inwoner van Bodegraven.

Het initiatief staat formeel los van de Stichting Herleving Gebed voor Israël, zegt hij desgevraagd. „Al is er qua betrokken personen wel een duidelijke overlap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer