CDA eist dat kabinet volgend jaar investeert in regionaal vervoer
Dat het demissionaire kabinet volgend jaar niets extra’s doet voor het regionaal vervoer, „kan niet”, vindt CDA-leider Henri Bontenbal. Ondanks de demissionaire status van het kabinet is het „onbestaanbaar” dat investeringen in onder meer buslijnen uitblijven, zegt Bontenbal.
Hij wijst op een oproep van zijn partij met de PvdA aan het kabinet „om de bereikbaarheid van de regio te behouden en te verbeteren” en verschraling van het ov in de provincie te voorkomen. Die motie, waarin het kabinet wordt gevraagd volgend jaar en het jaar erop geld te steken in het ov, is door de volledige Kamer aangenomen, benadrukt Bontenbal.
„Provincies zien de kosten stijgen, met het risico dat de bereikbaarheid in de regio nog verder onder druk komt te staan. Wij verwachten dat het kabinet dit alsnog repareert.”
Het voorstel van onder meer de VVD om de tijdelijke verlaging van de accijns op benzine toch niet te schrappen, gaat Bontenbal deels te ver. Hij voelt er wel iets voor om dit maar deels door te voeren. Het geld dat dan overblijft zou dan in het regionale vervoer kunnen worden geïnvesteerd. Hij heeft nog wel vragen over de manier waarop de VVD haar voorstel wil financieren. Het groeifonds hiervoor afromen, lijkt hem niet zo’n goed idee.
De nieuwe CDA-leider vindt verder dat de aanpak van de bestaanszekerheid niet moet worden overgelaten aan het demissionaire kabinet. Verscheidene partijen pleiten voor meer geld voor de armsten en de middengroepen. „Maar het vraagstuk van bestaanszekerheid los je niet op met een paar lapmiddelen, met een paar ‘grote stappen snel thuis’. Het vraagt om een structurele aanpak en een samenhangend pakket. Die taak ligt bij een volgend kabinet.”
Het leverde hem kritiek op van Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). De Kamer moet volgens hem zijn rol als medewetgever nu pakken. De CDA-voorman twijfelt of dit democratisch heel netjes is, gezien de kiezer in november naar de stembus gaat. „Daar zit mijn dilemma.”
Het CDA wil de energiebelasting op aardgas voor huishoudens verlagen. Die moet betaald worden door passagiers die op Schiphol overstappen op een andere vlucht en privéjets vliegbelasting te laten betalen.