Kerk & religie

President Macron start doneeractie tegen verval duizenden oude Franse kerken

De Franse president Emmanuel Macron heeft vorige week het startschot gegeven voor een geldinzamelingsactie om duizenden oude kerken in het land te behoeden voor verval. Doel is in vier jaar tijd 200 miljoen euro op te halen, aldus Franse media.

Redactie kerk
20 September 2023 14:53Gewijzigd op 20 September 2023 14:59
De Saint-Martin-de-Joué in Valanjou bevindt zich in slechte staat (foto uit 2007). beeld RD
De Saint-Martin-de-Joué in Valanjou bevindt zich in slechte staat (foto uit 2007). beeld RD

Frankrijk telt volgens het Franse Observatorium voor religieus erfgoed een slordige 50.000 oude bedehuizen, vaak in kleine dorpjes op het platteland. Zo’n 3000 à 4000 daarvan bevinden zich in een staat die „het ergste doet vrezen voor hun voortbestaan”.

Het overgrote deel van deze kerken behoort toe aan kleine parochies of dorpsgemeenschappen waarvoor de hoge kosten voor onderhoud of renovatie „onhoudbaar zijn”, zei president Macron vrijdag in de Collégiale Notre-Dame in Semur-en-Auxois, in het departement Côte-d’Or.

Voor de geldinzamelingsactie is een webpagina geopend op de site van de Franse erfgoedstichting Fondation du patrimoine. Woensdag stond de teller op ruim 260.000 euro.

Om mensen te stimuleren een geldbedrag over te maken is de fiscale aftrekbaarheid voor particulieren verhoogd van 66 naar 75 procent, tot een limiet van 1000 euro. Dit was bij de doneeractie voor de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs ook het geval.

De kerken waarop de geldinzamelingsactie zich richt, zijn gebouwd vóór 1905, het jaar waarin kerk en staat in Frankrijk strikt gescheiden werden. De Franse regering overweegt een wetswijziging, zodat zij bijvoorbeeld ook subsidies kan verstrekken voor verduurzamingsmaatregelen in religieuze gebouwen. Dit ligt nu complex.

Macron merkte vrijdag op dat veel Fransen gehecht zijn aan het religieus erfgoed, „of zij nu geloven of niet.”

Sinds 1905 vallen in Frankrijk alle kerkgebouwen die tot die tijd zijn gebouwd onder gedeeld beheer van de overheid en de parochie dan wel het bisdom. Dit betekent dat het gebouw en het vaste kerkmeubilair onder beheer van de (lokale) overheid vallen. De overheid betaalt ook het onderhoud en de restauraties. De kerkelijke gemeenschap mag het gebouw vrij gebruiken en bepaalt wat er gebeurt. Zij betaalt wel de energierekeningen.

Het Franse ministerie van Cultuur (Centre des monuments nationaux) beheert 32.000 kerken en 6000 kapellen.

Alle kerken die na 1905 zijn gebouwd, vallen onder het beheer van het bisdom en/of (protestantse) kerkgemeenschap. Die moeten ze dus ook uit eigen middelen oplappen, indien nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer