Fonds wil van opgekocht boerenland bos maken
Advies- en ingenieursbureau Arcadis en investeringsmaatschappij Cycas Capital willen een nieuw investeringsfonds van 200 miljoen euro beginnen om voormalige landbouwgrond om te zetten in bos.
Daarvoor hoopt dat fonds, ReTimber, grond van stoppende boeren te kopen om ze te helpen dat te veranderen in biodiverse natuur.
De partners maakten hun plan maandag bekend. Er lopen nog geen concrete gesprekken met boeren, maar Eduard Elias van Cycas Capital verwacht wel veel interesse.
Landbouwbedrijven stoten veel stikstof uit en dat is schadelijk voor kwetsbare natuurgebieden. De overheid wil dat de agrarische sector de stikstofuitstoot fors verlaagt. Een van de mogelijkheden voor zogeheten piekbelasters is om zich te laten uitkopen. Ongeveer 3000 boeren komen in aanmerking voor deze stoppersregeling, die deze zomer werd opengesteld.
Wie zich aanmeldt en aan de criteria voldoet, kan tot 120 procent van zijn bedrijfswaarde vergoed krijgen. De stoppende boer mag geen vee meer houden.
Investeerders
Het ReTimber-fonds koopt zelf geen boerenbedrijven uit, maar legt alleen geld neer voor de grond waar de boeren na het beëindigen van hun onderneming mee blijven zitten. Gesprekken met boeren gaan lopen als het fonds 20 miljoen euro heeft opgehaald uit fundraising, aldus Elias. ReTimber is daar net mee begonnen. Het fonds richt zich onder meer op investeerders als pensioenfondsen en verzekeraars die willen beleggen in duurzame initiatieven.
Volgens een brochure op de eigen website begint ReTimber in Nederland, maar is het streven om Europa’s leidende fonds te worden voor „investeringen in herbebossing, biodiversiteit, bodemherstel en duurzame oplossingen”. Het fonds mikt niet alleen op de opkoop van landbouwgrond, maar ook van bestaande bossen. Die worden vervolgens omgezet in een „biodivers, klimaat-slim bosgebied”.
De nieuwe bossen halen het broeikasgas CO2 uit de lucht en helpen daarmee volgens ReTimber de opwarming van de aarde te verminderen. De ”klimaat-slimme” bossen dienen tevens voor de houtproductie. Hout is „een circulair bouwmateriaal, dat koolstof voor honderden jaren opslaat, en beton en staal kan vervangen.”
Het fonds streeft voor de deelnemers een financieel rendement na van 2 tot 5 procent. Cycas Capital beheert het fonds. Ingenieursbureau Arcadis richt zich op de aanleg en het beheer van de bossen.