Overstromingen in het noorden van Libië hebben complete wijken weggespoeld. De autoriteiten rekenen op duizenden doden.
Op beelden op sociale media is te zien hoe mensen hun toevlucht hebben gezocht op daken van huizen en hoe auto’s worden meegevoerd door het water. Ook zijn wegen verwoest. Volgens getuigen steeg het water tot 3 meter hoogte in de havenstad Derna.
Storm Daniel –die ook in Zuid-Europa huishield en zondag in Libië aan land kwam– zorgde voor zoveel regen in het noordoosten dat in één regio twee dammen doorbraken. Onder meer de steden Derna en Benghazi werden getroffen. Een vloed aan water en modder spoelde hele wijken in de Middellandse Zee, aldus de autoriteiten.
Verrast
De inwoners werden compleet verrast. „Mensen sliepen en werden wakker en vonden hun huizen omringd door water”, vertelde Saleh al-Obaidi aan persbureau Reuters. De inwoner van Derna slaagde erin om met zijn gezin te vluchten, hoewel huizen in een vallei nabij de stad waren ingestort.
Volgens Othman Abduljalil, de minister van Volksgezondheid van de oostelijke regering, zijn meer dan 2000 mensen omgekomen en worden ongeveer 6000 burgers nog vermist. Ook de leider van de regering in het oosten, premier Osama Hamad, noemde soortgelijke aantallen, al hebben hulpdiensten die aantallen nog niet bevestigd.
De meeste slachtoffers vielen in Derna, waar de schade enorm is. Dinsdagmorgen waren daar al zeker duizend lichamen geborgen. „Ik overdrijf niet als ik zeg dat een kwart van de stad is weggevaagd. Heel veel gebouwen zijn ingestort”, meldde een minister. Ook zouden er nog overal lichamen liggen.
Eerder op maandag werden nog enkele honderden doden gemeld. Maar die telling bevatte niet de slachtoffers uit Derna, dat ontoegankelijk was geworden. Telefoonlijnen in de stad waren uitgevallen, waardoor communicatie tijdelijk onmogelijk was.
Buitenlandse hulp
Beide rivaliserende regeringen in Libië hebben de noodtoestand en drie dagen van nationale rouw afgekondigd. In Tripoli, in het westen van het land, zetelt een door de VN erkende regering. In het noordoosten heeft premier Hamad de touwtjes in handen.
Zoek- en reddingsoperaties zijn nog in volle gang. Libië krijgt daarbij buitenlandse hulp. Turkije stuurt drie vliegtuigen met reddingswerkers naar Libië, liet het land maandag weten. Ook Qatar stuurt hulptroepen. De VN-missie in Libië heeft gezegd de situatie te monitoren en waar nodig ondersteuning te bieden.
De politieke situatie bemoeilijkt de noodhulp. Zo gaf de regering in Tripoli overheidsinstanties opdracht om de gevolgen van de ramp in de oostelijke steden „onmiddellijk aan te pakken”. Maar in het oosten heeft deze regering helemaal geen invloed.
De storm trekt weg richting Egypte. Dat maakt zich nu op voor veel neerslag. In de komende twee dagen kan er tot 50 mm aan regen vallen, vijf keer zo veel als gemiddeld in de maand september.