Veiligheidspal gevoelige thema’s weg, voorbede nodig
Rekening houden met elkaar doen veel politici vaak alleen als het hen zelf uitkomt. Dat bleek vorige week tijdens veel commissievergaderingen waarin Kamerleden aangaven welke wetten, nota’s en brieven de komende tijd wel behandeld gaan worden en welke niet.
Tweede Kamerleden waren vorige week druk met het doorvlooien van een lijst met wetten, nota’s en brieven van het kabinet die nog in behandeling zijn. Welke voorstellen gaan we wel behandelen en welke niet? De ongeschreven regel is dat voorstellen die politiek gevoelig liggen, niet meer aan de orde komen tot de kiezer heeft gesproken. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat een nieuwe regering op gevoelige thema’s een andere koers wil varen. Daarom is het wel zo galant als een meerderheid op dit punt rekening wil houden met de wensen van de minderheid.
In de afgelopen week viel het voor de grote fracties niet mee om hier gestalte aan te geven. Vaak kwamen ze met zoveel mogelijk leden naar commissievergaderingen om daar via meerderheden hun standpunten op te leggen. Bij de meeste gevoelige onderwerpen zoals medische ethiek en de vrijheid van onderwijs, bleek dat de grote partijen door willen met behandeling van omstreden voorstellen.
ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost verwoordde het vorige week heel puntig. Hij zei dat „de veiligheidspal” die ChristenUnie en CDA op een aantal gevoelige thema’s hadden gezet in het kabinet-Rutte IV, er nu af is.
Bidden
Kan die trend nog gekeerd worden? Dat is niet onmogelijk. Caroline van der Plas van BBB en Pieter Omtzigt van NSC zijn gepokt en gemazeld binnen het CDA. Zij vinden het gemeenschapsdenken belangrijk en zetten niet alle kaarten op het individualisme zoals de linkse en liberale partijen. Eigenlijk zijn er bij de komende verkiezingen drie CDA’s zo constateerde een oud-hoogleraar die veel verstand heeft van de parlementaire geschiedenis. Nu staan BBB en NSC best hoog in de peilingen. En het valt niet uit te sluiten dat beide partijen betrokken raken bij de formatie.
Wat te doen? Is gebed de oplossing? Dinsdagavond vindt de kroonbede plaats in de Waalse kerk van Den Haag. Bert-Karel Foppen, predikant van de Bethlehemkerk in Den Haag en lid van het comité dat de bijeenkomst organiseert, zegt daarover op de site kroonbede.nl: „Na de val van het kabinet en in aanloop naar de verkiezingen in november is gebed nodig. De crises rijgen zich aaneen, de mens zoekt tastend naar oplossingen. Misschien zelfs wel meer dan ooit zien we uit naar bekering, naar omkeer. Zowel persoonlijk als maatschappelijk, daar hopen we tijdens de Kroonbede om en voor te bidden.”
_In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag._