Kamer wil medisch-ethische thema’s niet parkeren
Het kabinet is demissionair maar nog niet helemaal vleugellam. Beetje bij beetje wordt duidelijk in welke dossiers de bewindspersonen hun tanden nog mogen zetten.
Welke dossiers gaan wel de ijskast in en welke niet? Niet elke fractie zit erop te wachten om een week lang per ministerie paginalange groslijsten door te nemen, zo bleek woensdag. „Laten we het controversieel verklaren controversieel verklaren”, was de opvallende stellingname van D66. Oftewel: laten we stoppen met die praktijk en de Kameragenda blijven vullen met debatten, alsof er geen kabinetsval is geweest.
„Ho, ho”, klonk het daarop bij de SGP. Waar blijft op die manier het respect voor de parlementaire tradities? Aan het eind van de dag is het beeld diffuus. Een overzicht per ministerie.
Onderwijs
De Tweede Kamer gaat niet verder met de behandeling van de kabinetsnota om inspectietoezicht mogelijk te maken bij informeel onderwijs zoals islamitische weekendscholen en kerkelijk jongerenwerk. Een kabinetsnota over de toekomst van artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd, blijft daarentegen wel gewoon op de agenda.
Verder besloot de vaste Kamercommissie voor Onderwijs het wetsvoorstel over de versoepeling van het bindend studieadvies controversieel te verklaren. De Kamer gaat wel verder met de behandeling van de kabinetsplannen om de sociale veiligheid om scholen te vergroten. ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost is blij dat de Kamer de behandeling van de nota over de controles op het informeel onderwijs opschort. Hij had het echter verstandig gevonden als ook de behandeling van de kabinetsnota over de toekomst van de onderwijsvrijheid was uitgesteld. „Het is jammer dat daarvoor geen draagvlak was”, aldus Drost woensdag. „Je ziet direct dat de veiligheidspal die CDA en ChristenUnie in de kabinetsformatie op artikel 23 hebben gezet, er nu af is. Ik vind dat zorgelijk.”
Zorg
Een meerderheid van de zorgwoordvoerders floot woensdag demissionair minister Helder (Langdurige Zorg) terug. Zij wilde honderden miljoenen euro’s bezuinigen op de ouderenzorg, maar moet haar plannen daarvoor parkeren. Ook zorgminister Kuipers wordt aan banden gelegd. Hij mag voorlopig niet gaan morrelen aan de regel dat patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben binnen drie kwartier met de ambulance in het ziekenhuis moeten zijn.
Pogingen van ChristenUnie en SGP om de medisch-ethische onderwerpen de ijskast in te krijgen, leden schipbreuk. Zo mag Kuipers de aangekondigde regeling voor actieve levensbeëindiging van kinderen van 1 tot twaalf jaar verder blijven uitwerken. De NIPT, in de volksmond bekend als ‘de Downtest’, die vrouwen tot dusver kregen aangeboden als onderdeel van een wetenschappelijke studie mag onderdeel worden van het reguliere bevolkingsonderzoek. De bewindsman mag verder blijven werken aan het wijzigen van de embryowet om zo groen licht te geven voor het opkweken van embryoachtige structuren ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.
Onderzoekers die eerder dit jaar het vierde evaluatieonderzoek van de euthanasiewet opleverden, hadden nog een inhoudelijke beleidsreactie van Kuipers te goed. Die mag hij nog naar de Kamer sturen, besliste een meerderheid dinsdag, tegen de zin van CU en SGP. In de psychiatrie komt er als het aan Kuipers ligt een expertisenetwerk voor psychiaters die te maken krijgen met euthanasieverzoeken. Doel daarvan is dat psychiaters deze patiënten niet langer en masse doorverwijzen naar het Expertisecentrum Euthanasie, maar zelf ervaring opbouwen met het in behandeling nemen van zo’n verzoek. CU en SGP zijn huiverig voor zo’n plan, maar ook hun poging om Kuipers in dat opzicht terug te fluiten, strandde.
De Kamer besliste verder dat er voor de verkiezingen nog één keer in de grote vergaderzaal kan worden gedebatteerd over medische ethiek. Mogelijk gaat D66 van die gelegenheid gebruik maken om de Kamer nog enkele vergaande uitspraken te ontlokken over het versoepelen van wetten over medische ethiek.
Landbouw
Het kabinet kan door met de voorgenomen stoppers- en innovatieregelingen voor boeren, bleek woensdag. De Kamer wil dat deel van de beleidsagenda van minister Van der Wal niet controversieel verklaren. De veelbesproken stikstofwet, die voorschrijft in welke mate en in welke tempo de verschillende sectoren hun stikstofuitstoot moeten terugbrengen, stond niet op de stemmingslijst, maar dat komt omdat Van der Wal die nog niet heeft ingediend bij de Tweede Kamer. In de loop van woensdagavond kwam vanuit het Landbouwministerie het signaal dat dit ook niet meer gaat gebeuren: de minister ziet daarvan af. Daarmee blijft het jaar waarin de stikstofdoelen moeten zijn gehaald staan op 2035 en is het vervroegen naar 2030 van de baan. Tot opluchting van LTO Nederland, bleek woensdag. „Dat ze 2030 loslaten helpt alleen maar om met elkaar de echte oplossingen te gaan zoeken”, reageerde een woordvoerder.
Voorzitter Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie sprak van „een logische beslissing”, al had hij het liefst gezien dat het hele stikstofbeleid controversieel was verklaard. „Een nieuw kabinet had dan een nieuwe start kunnen maken”, aldus Kemp.
Financiën
Het kabinet moet stoppen met het voorbereiden van regels waardoor automobilisten straks gaan betalen naar gebruik. Pas na de komst van een nieuw kabinet kan de mogelijke invoering van het rekeningrijden verder worden voorbereid. Ook de veelbesproken antiwitwaswet is voorlopig van de baan. Die had als doel het centraler kunnen monitoren van financiële transacties.